Economia

Menys collita d’olives, però s’espera un oli de gran qualitat

La falta de pluges des del març fins a l’octubre ha provocat un descens de la collita d’olives d’un 30%

S’ha hagut d’avançar la collita per la calor que va fer el mes passat, perquè els fruits van madurar abans d’hora

La falta de plu­ges a les comar­ques giro­ni­nes aquest any ha pro­vo­cat que la collita d’oli­ves que va començar a l’octu­bre sigui un 30% i, en alguns casos, fins a un 40% infe­rior que en tem­po­ra­des nor­mals. “El mes de maig, quan les oli­ve­res feien el qua­llat del fruit, va ser molt dolent per culpa d’una sequera per­sis­tent que s’ha allar­gat fins al setem­bre, i les oli­ves han que­dat peti­tes”, explica el pre­si­dent del con­sell regu­la­dor de la deno­mi­nació d’ori­gen pro­te­gida (DOP) Oli de l’Empordà, Simó Casa­no­vas. Però aquest des­cens de pro­ducció no es reflec­tirà del tot en els qui­los totals d’oli que s’aca­ba­ran pro­duint a la demar­cació, ja que el ren­di­ment de l’oliva és supe­rior a altres anys “perquè el fruit no ha acu­mu­lat aigua”. Amb tot això, el sec­tor creu que l’oli aquest any serà de molt bona qua­li­tat.

En un any nor­mal, la pro­ducció de la DOP Oli de l’Empordà no és “gaire gran”, perquè “l’oli no sol ser el prin­ci­pal negoci de les empre­ses giro­ni­nes que el pro­du­ei­xen, sinó que més aviat és un negoci secun­dari”. En gene­ral, són explo­ta­ci­ons fami­li­ars i els camps han pas­sat de pares a fills, i es man­te­nen com a “ajuda a l’eco­no­mia fami­liar”. El cens de camps d’oli­ve­res a la demar­cació és d’unes 2.000 hectàrees, i unes 900 de les quals estan sota l’empara de la DOP Oli de l’Empordà, que pro­du­eix anu­al­ment uns 250.000 qui­los d’oli, segons va asse­gu­rar Casa­no­vas.

La zona de pro­ducció dels sis trulls que for­men part de la DOP –Auró Agrícola, Celler Coo­pe­ra­tiu d’Espo­lla SCCL, Empordà SSCL, Maset­plana, Oli de Ven­talló i Trull Ylla, SL– comprèn els ter­renys situ­ats als muni­ci­pis de les comar­ques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà prin­ci­pal­ment i alguns muni­ci­pis limítrofs de les comar­ques del Gironès (Flaçà, Lla­gos­tera, Madre­ma­nya, Sant Jordi Des­valls i Vila­da­sens) i el Pla de l’Estany (Crespià, Espo­nellà i Vila­de­muls).

La collita d’oli­ves aquest any s’ha avançat perquè la calor que va fer aquest mes d’octu­bre pas­sat va fer madu­rar la fruita abans d’hora. Les empre­ses giro­ni­nes van començar a collir a mit­jan octu­bre –alguna, com és el cas de Mas Auró, va començar el 10 d’octu­bre– i pre­ve­uen aca­bar a mit­jan desem­bre, “si el temps ho per­met”. “Aquests dies, amb la pluja, es pot sor­tir poca estona al camp”, explica Fina Sala, d’Oli de Ven­talló. Per a la collita de l’oliva a la demar­cació, es con­tracta “poc tem­po­rer”.

La DOP Oli de l’Empordà està for­mada per sis trulls, si bé a la demar­cació hi ha mol­tes més empre­ses o famílies que es dedi­quen a la pro­ducció d’oli. Però només en poden for­mar part els trulls que ela­bo­ren oli a par­tir de les vari­e­tats argu­dell, cori­vell, llei de Cadaqués i arbe­quina. Segons Casa­no­vas, l’oli gironí està molt ben con­si­de­rat, perquè la vari­e­tat prin­ci­pal de la zona és l’argu­dell, que “hi aporta per­so­na­li­tat sen­so­rial” i que és pre­sent en un per­cen­tatge mínim del 51% de la com­po­sició vari­e­tal. Els olis de l’Empordà, segons es defi­nei­xen en el web de la deno­mi­nació d’ori­gen pro­te­gida, són olis “verds, que en boca pre­sen­ten un sabor amarg i picant de tipus mitjà, amb aro­mes que recor­den l’herba aca­bada de tallar, la car­xofa, les nous ver­des, el fonoll i les amet­lles”.

Està pre­vist pre­sen­tar el nou oli el dia 4 de desem­bre a Figue­res i l’11 a Girona. I coin­ci­dint amb l’arri­bada al mer­cat d’aquest oli, els res­tau­rants que for­men part dels col·lec­tius La Cuina del Vent i Girona Bons Fogons ja el podran ofe­rir als seus cli­ents perquè el degus­tin.

LA FRASE

Aquest any l’oliva té un rendiment superior perquè per la sequera no ha acumulat aigua
Simó Casanovas
PRESIDENT de LA DOP OLI DE L’EMPORDÀ

LA XIFRA

900
hectàrees
d’oliveres de les 2.000 que hi ha a la demarcació estan inscrites en la DOP Oli de l’Empordà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia