Economia

Els sindicats no fan vacances

UGT promou la vaga general del 29 de setembre entre els banyistes a diverses platges i piscines de Catalunya

Quan el govern espanyol va aprovar per decret la reforma laboral, els sindicats van respondre amb la convocatòria de vaga per al 29 de setembre i van deixar clar que farien una llarga campanya per convèncer la ciutadania. Exemple d'aquestes accions informatives són els que s'han viscut aquest matí a la platja de la Barceloneta i a diverses piscines de les terres de Lleida.

El secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, ha encapçalat un grup de militants del sindicat que ha repartit fulletons i pilotes entre els banyistes de la platja barcelonines per animar-los a participar a la mobilització. Álvarez ha remarcat la importància d'aquestes accions perquè, segons ha dit, si la gent entén que la reforma és lesiva amb els drets dels treballadors i secunda massivament la vaga, aquesta es derogarà i el president del Govern, Jose Luis Rodríguez Zapatero, “haurà de menjar-se amb patates” altres mesures que té a la nevera “com la d'incrementar l'edat de jubilació”.

Precisament les pensions i la jubilació són les qüestions que més preocupen els banyistes que avui han presenciat l'acte d'UGT; “jo estic a punt de jubilar-me, no vull que em treguin la pensió”, ha explicat a EFE José Asensio.

Campanya a Lleida

En les darreres setmanes, UGT ha fet accions similars a localitats com Malgrat o Lleida. Precisament avui, paral·lelament a les accions que s'han dut a terme a la Barceloneta, el mateix sindicat s'ha apropat aquest matí a diverses piscines de les terres de Lleida per repartir propaganda, com ara pilotes inflables i tríptics entre els nens, per fer-los conèixer els motius de la vaga i demostrar la preocupació pel seu futur, tal com ha explicat la secretaria d'organització de la secció agroalimentària d'UGT a Lleida, Demelsa Mateos.

Aquesta iniciativa s'ha fet a les piscines de poblacions com ara Tàrrega, les Borges Blanques, Balaguer, Mollerussa, la Seu d'Urgell a més de Guissona, on precedeix a la jornada de divulgació de propaganda que es farà al mes de setembre abans de la vaga a la central de la Cooperativa de Guissona.

Mateos, ha explicat a l'ACN que la Cooperativa de Guissona és una de les principals empreses del sector amb prop de 3.500 treballadors, i que l'objectiu és donar a conèixer els motius i els arguments de la vaga des de UGT, a les principals empreses del territori. El proper 27 d'agost, també es repartiran pilotes de platja, gorres i tríptics entre els nens i les famílies a les piscines municipals de Lleida sota el lema “Mulla't contra la reforma laboral i per la vaga general” perquè, segons Mateos, tot i que el dia 29 de setembre és festa a Lleida hi ha treballadors de sectors com, per exemple, l'hostaleria i el transport que sí hauran de treballar.

Derogar la reforma laboral

Segons el secretari general del sindicat a Catalunya, Josep Maria Álvarez, la vaga serà un “èxit absolut” i aconseguirà el seu objectiu, que no és altre que derogar la reforma laboral, quan la ciutadania entengui que amb la nova normativa l'acomiadament que fins ara era de 45 dies passarà a ser de 20 i que un empleat pot ser acomiadat perquè canviïn una màquina.

El líder sindical ha criticat el fet que el debat sobre la reforma als congrés dels diputats s'hagi fet de manera “clandestina”, “amb nocturnitat” i sense donar explicacions als ciutadans. Això, segons ha comentat, ha obligat als sindicats ha redoblar els esforços per explicar a la societat els efectes de la nova normativa sobre el mercat de treball.

A més, ha lamentat que es privatitzin els serveis públics d'ocupació i es permeti l'entrada al mercat d'empreses privades de recol·locació. Pel líder sindical, això farà que els serveis públics siguin “més de benestar social que de recerca de treball”.

Álvarez ha conclòs que els sindicats no estan disposats a assumir que una crisi que no ha estat provocada pels treballadors ni pels pensionistes, sinó pel gran capital, acabi sent pagada per aquests col·lectius. I si la mobilització del proper 29 de setembre és un èxit, el líder d'UGT creu que les retallades en polítiques socials també quedaran en el calaix del govern.

Fomentar la FP per reduir l'atur juvenil

La situació dels joves catalans i espanyols és especialment preocupant, segons el secretari general d'UGT de Catalunya, que ha lamentat que siguin cada cop més els joves “molt formats” que es decideixin per buscar alternatives de feina a altres països. Segons ha dit, “estem perdent persones que haurien de ser la base del canvi de model productiu” i del futur del país i, d'aquesta manera, “perdent l'oportunitat que el país s'assembli més a Alemanya que al Marroc”.

Álvarez ha recordat que l'atur juvenil no és un fenomen nou, ja que el 2003 les estadístiques ja indicaven que hi havia més de 50.000 joves entre 16 i 24 anys que no estudiaven ni treballaven.

La principal raó, segons creu, és que la formació professional no representa una alternativa. Per això, el líder sindical ha assegurat que cal confeccionar un model de formació professional atractiu per als joves i que els pares també la vegin com una alternativa positiva. A més, a proposat crear itineraris perquè els joves que acabin la FP puguin accedir a la universitat, donar més beques i universalitzar el programa Erasmus per a la formació professional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.