Economia

L'aeroport de Girona perd quota en el pastís de les aerolínies de baix cost

La terminal perd un 9 per cent de passatgers en els primers set mesos de l'any

L'inici d'activitat de Ryanair al Prat agreujarà la tendència descendent

L'aeroport de Girona, que durant anys ha augmentat frenèticament la seva activitat gràcies a l'aposta de les aerolínies de baix cost per les terminals secundàries, està perdent pistonada. Al mes de juliol, les seves van ser les úniques instal·lacions de tot l'Estat que van perdre passatgers, ja que en van transportar 248.115, un 1,4 per cent menys que fa un any. Segons les dades fetes públiques ahir pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, si parlem dels darrers set mesos el retrocés arriba al 9 per cent. Aquesta important caiguda contrasta amb l'avenç que entre els mesos de gener i juliol va registrar l'aeroport de Barcelona, del 4 per cent. Al mes de juliol, les companyies de baix cost van transportar al Prat 385.273 persones, un 5 per cent més que el mateix mes de l'any 2009.

Tot fa pensar que la tendència de Girona de perdre quota s'incrementarà, ja que l'1 de setembre Ryanair, la primera aerolínia de baix cost del món i la que ha omplert els mostradors tant de Girona com de Reus, començarà a operar des de Barcelona.

El grup irlandès va anunciar al maig que havia escollit el Prat com la seva base d'operacions número 42. Iniciarà l'aventura amb cinc avions i vint rutes, entre les quals Brussel·les, Dublín, Eivissa, Edimburg i Milà. Els experts alerten que això pot tenir conseqüències per als aeroports secundaris, que fins ara s'han aprofitat de l'estratègia d'aquesta companyia d'apostar per terminals que no estaven situades a la capital, Barcelona en aquest cas, però sí ben comunicades.

LA DATA

1.09.2010
Ryanair,
la companyia de baix cost irlandesa, començarà a actuar des de l'aeroport del Prat amb una vintena de rutes.

Catalunya, més líder turístic

Catalunya lidera la recuperació del mercat turístic. El mes passat, va ser el destí principal de l'Estat, ja que va acollir un de cada quatre visitants, el 26,6% del total. La xifra representa un augment del 12,4% respecte al mateix mes del 2009. L'increment de turistes estrangers al conjunt de l'Estat, del 4,5 per cent, és el més important des del maig del 2008. Malgrat tot, entre gener a juliol van arribar 30 milions de visitants de fora, un 0,4 per cent menys, segons l'enquesta de moviments turístics a les fronteres, elaborada per l'Institut d'Estudis Turístics del ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

Els que aposten per l'avió cada cop es decanten més per les companyies de baix cost. Aquestes, després d'un avenç del 10 per cent, han augmentat la seva quota fins al 58,4 per cent. Les tradicionals han avançat un 3 per cent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.