Economia

l’anàlisi

L’economia mira cap a Kíev

El preu del petroli i del gas es dispara i sacseja les borses de tot el món

A mesura que les tropes russes continuen amb l’ofensiva a Ucraïna, els efectes de la guerra s’estan veient en alguns sectors de l’economia global, com ara l’energia, els mercats financers i l’exportació de productes agrícoles.

Poc després que el president rus, Vladímir Putin, donés llum verd a la invasió d’Ucraïna, el preu del petroli va arribar al seu valor màxim en set anys, per sobre dels 100 dòlars el barril. Aquest dràstic increment obeeix, segons Evan Ellis –docent de l’Escola de Guerra dels Estats Units–, a la por per la interrupció de subministrament de cru, especialment pel paper que juga Rússia en aquest sector. “Rússia és el segon país exportador de petroli després de l’Aràbia Saudita i és el tercer productor de cru més gran a tot el món”, comentava. El preu del gas, una altra indústria clau de Rússia, també ha estat impactada per la situació bèl·lica. El seu cost va augmentar a Europa un 30% durant les primeres hores de les “operacions especials” anunciades pel Kremlin, i aquesta tendència, segons Ellis, pot augmentar si es posen en marxa més sancions.

En la mateixa línia, els càstigs imposats per la UE i els EUA per la decisió del Kremlin d’envair Ucraïna també estan tenint les seves conseqüències a les borses de tot el món. Els mercats dels EUA, Àsia, Europa i Rússia es van desplomar poc després de l’obertura, quan Rússia havia començat les accions militars.

Per això molts experts es pregunten si realment les sancions serveixen d’alguna cosa, tenint en compte els efectes negatius que això comporta a les principals economies del planeta. “La majoria de les sancions que s’han estat considerant no paralitzarien immediatament Rússia, i el desafiament serà si els EUA i Europa poden mantenir sancions significatives que afectin el flux de béns i serveis”, exposa Jeff Schott, investigador de l’Institut Peterson d’Economia Internacional a El Punt Avui.

Finalment, els preus dels productes com el blat estan assolint els seus màxims des del 2012. Això és perquè Rússia i Ucraïna, conegudes com “el graner d’Europa”, exporten més d’una quarta part de la producció global de blat i una cinquena part de la de blat de moro. Per tant, si aquestes economies es paralitzen, altres mercats en poden sortir beneficiats, com assenyala l’expert Peter Cardillo, de Spartan Capital Securities. “Si hi ha escassetat d’això, significa que Europa recorrerà als Estats Units i Amèrica del Sud per satisfer les necessitats de grans, i això exerciria pressió en els preus”, adverteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironins creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona