Economia

La Fed dels EUA anuncia la primera pujada dels tipus des del 2018

Ha elevat el preu del diner un 0,25% per lluitar contra una inflació desbocada

La Reserva Federal (Fed) dels EUA va anunciar ahir una pujada dels tipus d’interès de 0,25 punts percentuals, la primera des del 2018, amb l’objectiu de lluitar contra una inflació desbocada. Amb aquesta pujada, el tipus d’interès oficial de l’economia més gran del món passa a situar-se en una forquilla d’entre el 0,25 % i el 0,5 %.

En un comunicat oficial al final de la reunió de dos dies, la Junta de Governadors del sistema de la Reserva Federal va avançar que preveu diversos increments més en el futur, i que també espera començar a reduir la seva cartera de deute sobirà nord-americà. Tot això amb l’objectiu de virar, després de dos anys d’una forta política monetària expansiva, a una de contractiva que rebaixi la quantitat de diner en circulació, faci augmentar el valor del dòlar i baixi la pressió sobre els preus per lluitar contra la inflació.

A més de les pressions inflacionàries que ja es vivien des de fa mesos, la Fed també va citar en el seu comunicat la invasió russa d’Ucraïna, que està causant “grans danys humans i econòmics” i que està contribuint a fer que els preus pugin encara més.

Un apunt interessant de la decisió de la Fed és que la decisió d’apujar els tipus en 0,25 punts no va ser unànime, com és habitual en aquest organisme, sinó que un dels governadors regionals, James Bullard, de Sant Louis (Missouri), es va desmarcar i va votar en contra en ser partidari d’una pujada encara més agressiva, de mig punt. La setmana passada es va saber que l’índex de preus al consum dels Estats Units (IPC, el que paga el consumidor final) es va disparar al febrer fins al 7,9 % –quatre dècimes per sobre del de gener–, la qual cosa suposa el registre més alt dels preus de consum als Estats Units des de principi del 1982. I abans-d’ahir, l’Oficina d’Estadístiques Laborals dels EUA va informar que els preus que els productors paguen al país per les matèries primeres i altres subministraments van pujar un 10% en taxa interanual al febrer. D’altra banda, la Fed va augmentar ahir del 2,6% al 4,3 % la previsió d’inflació per aquest any, a la vegada que va rebaixar la taxa de creixement econòmic del 4% estimat el desembre passat al 2,8 %.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona