Economia

ANNA GARRIGA

PROFESSORA D’ECONOMIA A LA UNIVERSITAT DE GIRONA (UDG)

“Ens cal un gran acord social”

“Hem entrat en una època amb un gran empobriment de la població”

“Cal un acord social per repartir més equitativament els costos i els beneficis entre els treballadors i les empreses”

Investigadora
Anna Garriga és titular d’universitat de l’àrea de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica. És doctora en ciències econòmiques i empresarials per la UdB i llicenciada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Les principals línies de la seva recerca giren a l’entorn de l’economia del turisme, el finançament municipal i l’economia de la pesca. La Generalitat de Catalunya la va distingir en reconeixement a les seves investigacions del sector pesquer.
Conferència col·loqui ‘L’economia que ve. Quin futur ens espera després de la pandèmia?’ Dimecres, 4 de maig, a les 10 h, al CaixaForum Girona. Reserva el teu lloc a enclaudefutur@elpuntavui.cat. Aforament limitat.

Anna Gar­riga, pro­fes­sora d’eco­no­mia a la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG), serà una de les par­ti­ci­pants en la jor­nada En clau de futur. Orga­nit­zada el pro­per 4 de maig per El Punt Avui, amb la col·labo­ració de la Fun­dació La Caixa, debatrà L’eco­no­mia que ve. Quin futur ens espera després de la pandèmia? Gar­riga aposta per un gran acord social.

En quin moment econòmic som?
Hem entrat en una època – fa temps que veiem, però encara ho veu­rem més– que com­porta un empo­bri­ment de la població. Aquest és el tret prin­ci­pal. La inflació actual està basada en un incre­ment de preus en sec­tors com ara el de la llum o l’ali­men­tació espe­ci­al­ment, que afec­ten totes les famílies i de manera espe­cial les ren­des més bai­xes. Si no es pre­nen mesu­res direc­tes i urgents amb aques­tes famílies, les desi­gual­tats soci­als, que ja són massa grans, s’agreu­ja­ran. És el resul­tat de polítiques econòmiques de les dar­re­res dècades.
Una màxima capi­ta­lista diu que amb esforç es pot pros­pe­rar, però cada vegada més experts aler­ten que la pobresa l’here­ta­ren els fills al marge de l’esforç dels pares. Un esce­nari des­co­rat­ja­dor.
De fet, estaríem en un punt en què cal res­ta­blir alguna mena d’acord inter­ge­ne­ra­ci­o­nal. Després d’una època de crei­xe­ment econòmic, es can­via de cicle i en ve un de dava­llada, i una gene­ració no es pot men­jar els guanys de la gene­ració següent. L’atur juve­nil ha arri­bat al 50% a l’Estat i el 40% a Cata­lu­nya, i això hau­ria de ser impen­sa­ble. Alguns eco­no­mis­tes, com E Antón Cos­tas, defen­sen que cal cer­car un acord social per repar­tir més equi­ta­ti­va­ment els cos­tos i els bene­fi­cis entre els tre­ba­lla­dors i les empre­ses. Ens cal tro­bar una via de recu­pe­ració econòmica i social sòlida.
Què cal­dria fer?
El que cal és regu­lar bé alguns mer­cats, com ara els de l’ener­gia, l’aigua o l’habi­tatge, per posar-ne alguns exem­ples. I això ho han de fer els estats. De fet, tots aquests mer­cats ja ho estan, de regu­lats. El que jo defen­sa­ria és que es regu­les­sin bé.
De quina manera?
S’han d’endu­rir les polítiques de la defensa de la com­petència. Fa dècades que es regu­len, però des­re­gu­lar és molt fàcil i fa dècades que es fa. Ara, regu­lar bé sem­bla que ens vin­gui de nou. Em sorprèn, perquè fa dècades que ho ense­nyem a les facul­tats d’econòmiques. Cal tro­bar nous models de col·labo­ració pública i pri­vada per fer aquesta tran­sició.
Si vivim en un món finit, el crei­xe­ment infi­nit és una fal·làcia?
Sí. De fet, la situ­ació actual és el resul­tat de per­me­tre una lli­ber­tat de mer­cats sense límits. Capi­ta­lisme sí, però ha hagut de ser la covid que ens ha fet veure que no anàvem tan bé com pensàvem. Cal posar límits a la lli­ber­tat extrema d’alguns mer­cats.
Cal una renda bàsica uni­ver­sal?
Sí. Estem vivint unes desi­gual­tats soci­als mai no vis­tes i aquesta ajuda és impres­cin­di­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.