Un estudi preveu 185.500 llars noves per al 2025
La demanda en propietat s’estima que estarà entre els 43.000 i els 80.000 habitatges
Els promotors reclamen canvis i més ajuts per facilitar que els joves puguin comprar
La demanda potencial de l’habitatge principal a partir dels escenaris de creació de noves llars estimades per l’Idescat fins al 2025 preveu que en un escenari mitjà, ni el més optimista ni el més pessimista, es creïn a Catalunya 185.500 noves llars. Segons un estudi elaborat per la càtedra Habitatge i Futur de la UPF i l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), que es va presentar ahir al Tecnocampus de Mataró, la demanda d’habitatges en règim de propietat serà d’entre 104 i 150.000 habitatges. “Estem més per sota del que la societat catalana necessita i ens hi hem de posar més aviat que tard”, indicava el president de la patronal, Xavier Vilajoana, que assenyalava que en els últims anys la construcció de nous habitatges oscil·la al voltant dels 11.000. Una xifra que, segons les estimacions, s’hauria d’incrementar entre 8.000 i 16.000 habitatges anuals.
Amb aquestes xifres el sector reclama que l’administració sigui el “catalitzador” de les polítiques urbanístiques que permetin la generació de nou sòl i que s’agilitzin els terminis per atorgar llicències. “El sòl i l’urbanisme estan massa aturats i passen a ser responsabilitat de l’administració”, lamenta Vilajoana. El context actual, amb la crisi de subministraments i el conflicte bèl·lic a Ucraïna, genera incertesa sobre la repercussió en el sector. “Si no augmenta el ritme de construcció, s’ampliarà la tensió de preus i per això tots ens hem de posar a treballar per evitar-ho”, defensa el president de l’APCE.
L’escalada de preus en les matèries primeres calculen que farà encarir entre un 10% i un 12% el cost de construcció i podria representar un increment d’un 5,5% al preu final de l’habitatge. En cap cas, els promotors tenen previst aturar l’activitat, assenyalaven des de l’associació.