Economia

estats units

La inflació als EUA escala fins al 8,6%, la més elevada en 40 anys

La pujada mensual dels preus de consum va ser de l’1%

La taxa d’inflació als Estats Units va escalar al maig fins al 8,6%, tres dècimes per sobre de la registrada el mes d’abril i la més elevada en quaranta anys, segons ha informat aquest divendres l’Oficina d’Estadístiques Laborals.

Malgrat que la inflació s’havia moderat lleugerament a l’abril amb la seva primera baixada en set mesos, es va tornar a disparar al maig fins a arribar a la seva taxa més elevada des de 1981.

La pujada de preus de maig s’ha vist impulsada sobretot per l’encariment de l’energia i també encara que en menor mesura per l’alça dels preus de l’habitatge i els aliments.

Els preus de l’energia (gasolina, cru, electricitat i gas) van augmentar un 34,6% en els últims dotze mesos, empesos pel preu del cru, que va pujar un 106,7%, l’augment més gran des que es recullen dades.

Respecte al mes d’abril, els preus de l’energia van augmentar un 3,9%, en contrast amb la baixada del 2,7% que es va registrar llavors respecte al mes de març.

Pel que fa als preus dels aliments, aquests van pujar un 10,1% en un any, especialment els relatius a compres en el supermercat, que van augmentar un 11,9%, mentre que els del menjar en restaurants es van incrementar en un 7,4%.

Totes dues xifres són lleugerament superiors a l’augment que es va registrar el mes passat, la qual cosa contribueix al fet que la inflació creixés al maig al ritme més ràpid que s’ha registrat al país en els últims 40 anys.

Si s’exclouen els preus d’aliments i combustibles, que són els més volàtils, la inflació subjacent va ser del 6% en taxa interanual.

El preu de l’habitatge, una de les dades que més pes té en el càlcul de la inflació subjacent, va pujar un 5,5% en un any, i el seu increment mensual va ser del 0,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona