Economia

Unió Europea

El BCE reinvertirà part dels ingressos dels bons antipandèmia per frenar l’escalada de les primes de risc

El Banc Central Europeu es compromet a accelerar la implementació d’un nou instrument per estabilitzar els mercats

La reunió extraordinària del regulador monetari de la zona euro no estava anunciada

El Banc Central Europeu (BCE) ha acordat aquest dimecres reinvertir part dels ingressos obtinguts a través del programa de compres antipandèmia (PEPP, per les seves sigles en anglès) per frenar l’increment de les primes de risc i l’encariment del deute públic en alguns països de l’eurozona, entre ells Espanya.

En la reunió extraordinària celebrada aquest dimecres per analitzar les condicions actuals del mercat, el Consell de Govern de l’organisme monetari de la zona euro ha optat per ser “més flexible” en com s’inverteixen els recursos amb l’objectiu de “preservar el funcionament de la política monetària”.

“D’ençà que va començar el procés gradual de normalització de la política monetària al desembre de 2021, el Consell de Govern s’ha compromès a actuar contra els riscos de fragmentació que ressorgeixen”, ha dit el BCE en un comunicat després de la reunió.

A més llarg termini, l’organisme es compromet a accelerar la posada en marxa d’un nou instrument que contribueixi a l’estabilització dels mercats. El BCE ha ordenat als comitès rellevants dels bancs centrals nacionals i als seus propis serveis que ultimin el disseny d’“un nou instrument antifragmentació que sigui considerat pel Consell de Govern”, segons indica la nota.

El regulador europeu assenyala que la pandèmia ha deixat problemes a l’economia de la zona euro que contribueixen a una transmissió desigual de la normalització de la seva política monetària a tots els països.

“Segons aquesta anàlisi, el Consell de Govern ha decidit que aplicarà flexibilitat al reinvertir les redempcions vençudes” a la cartera de deute adquirida per la pandèmia, per “preservar el funcionament del mecanisme de transmissió de la política monetària, que és una precondició perquè el BCE pugui subministrar el seu mandat d’estabilitat de preus”, afegeix el comunicat.

La trobada d’aquest dimecres del consell de govern es produeix quan el preu del deute públic a països com Grècia, Itàlia, Espanya o Portugal s’ha incrementat de manera notable. En el cas espanyol, la rendibilitat dels bons de l’Estat a deu anys s’acosta al 3%, una xifra molt superior als nivells previs a l’esclat de la guerra d’Ucraïna, quan es mantenia per sota de l’1%.

La prima de risc del deute espanyol –la diferència de rendibilitat entre els bons espanyols i el deute d’Alemanya- se situat per sobre els 120 punts, gairebé els doble en comparació a les setmanes prèvies a l’esclat del conflicte bèl·lic a l’est d’Europa.

A diferència de l’anunci de la setmana passada sobre la primera pujada dels tipus d’interès per sobre del zero per cent, la decisió d’aquest dimecres del Banc Central Europeu ha arribat de forma sobtada i ni tan sols hi havia prevista cap reunió del Consell de Govern.

No obstant això, la flexibilització de les inversions amb els ingressos dels bons antipandèmia era una proposta que el BCE ja contemplava. Al seu comunicat de la setmana passada l’organisme ja va apuntar que “les compres del PEPP també es podrien reprendre, si fos necessari, per contrarestar els xocs negatius relacionals amb la pandèmia”.

La setmana passada el BCE també va anunciar la finalització del programa de compra de deute, una solució que es va posar en marxa l’any 2015 amb l’objectiu d’evitar episodis de deflació en un context econòmic marcat pels baixos tipus d’interès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]