Economia

Estudien com donar valor als peixos d’aigües càlides

L’estudi ‘Termòfiles’ té com a objectiu millorar la competitivitat del sector pesquer de la Costa Brava

La Uni­ver­si­tat de Girona i l’Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentària (IRTA) de Monells han ini­ciat un pro­jecte per estu­diar i donar valor a les espècies d’interès pes­quer d’aigües càlides, que a causa del canvi climàtic estan aug­men­tant i es cap­tu­ren cada cop en més quan­ti­tat a la Costa Brava.

Aquest pro­jecte, ano­me­nat GALP Costa Brava Termòfiles, estu­diarà quinze espècies a través d’una diagnosi per tal d’obte­nir infor­mació sobre la seva dis­tri­bució, l’estat de població a la mar cata­lana i la seva pes­que­ria. També es valo­rarà la quan­ti­tat d’àcids gras­sos omega 3 que apor­ten, així com els pos­si­bles ris­cos per a la salut humana, com la presència de paràsits o metalls pesants, entre d’altres.

L’objec­tiu de Termòfiles és millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat del sec­tor pes­quer de la Costa Brava amb espècies que actu­al­ment tenen un valor de mer­cat baix, o fins i tot nul.

Excep­tu­ant la gamba blanca o el cranc blau, la resta d’espècies d’aigües càlides tenen un preu de mer­cat baix perquè són poc pre­ua­des, i en alguns casos fins i tot des­co­ne­gu­des pels con­su­mi­dors i la res­tau­ració. Així doncs, es bus­ca­ran les millors mane­res d’apro­fi­tar aques­tes espècies de forma sos­te­ni­ble i salu­da­ble.

Aquest pro­jecte té la col·labo­ració, a part de GALP Costa Brava, de l’Ajun­ta­ment de Roses, l’Aula Gas­tronòmica de Roses, cui­ners i pro­fes­si­o­nals de la gas­tro­no­mia de la Costa Brava, a més de les con­fra­ries de pes­ca­dors de Roses, Bla­nes i l’Escala, i de diver­sos ins­ti­tuts d’ESO i bat­xi­lle­rat de la zona. L’estudi és cofi­nançat pel Fons Euro­peu Marítim i de la Pesca.

LA XIFRA

15
espècies
s’estudiaran a través del projecte de la UdG i l’IRTA de Monells.

Faran tallers gastronòmics a Roses

Per tal de donar a conèixer les espècies pesqueres d’aigües càlides de la Costa Brava, es farà un llibret amb receptes per saber com cuinar-les, es realitzaran tallers gastronòmics a l’Aula Gastronòmica de Roses, així com xerrades a diversos instituts de les comarques gironines en col·laboració amb cuiners, pescadors i professionals de la gastronomia. També es crearan unes fitxes sobre les espècies per donar-les a conèixer als compradors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.