Economia

comissió europea

10 proveïdors acumulen una quarta part dels diners que la Comissió Europea destina a consultoria

Els auditors europeus alerten que alguns serveis de la CE recorren a un grup “relativament petit de contractistes”

Només 10 proveïdors s’emporten una quarta part dels diners que la Comissió Europea destina a serveis de consultoria.

Segons un informe del Tribunal de Comptes de la Unió Europea publicat aquest dijous, l’executiu comunitari ha pagat uns 600 milions d’euros a 10 consultores externes entre el 2017 i el 2019, període en el qual va destinar 2.700 milions d’euros a aquests serveis.

En l’informe, els auditors europeus alerten que hi ha serveis de la Comissió Europea que recorren a un grup “relativament petit de contractistes”. “No és estrany que un únic proveïdor aconsegueixi contractes successius al llarg de diversos anys”, avisen.

L’informe del Tribunal de Comptes de la Unió Europea apunta que el marc que fixa el recurs per part de la Comissió Europea a consultores externes té “mancances”. Concretament, creuen que no preveu “riscos de concentració de proveïdors de serveis, sobredependència i possibles conflictes d’interès”.

Malgrat subratllar que els criteris per a l’adjudicació de contractes són “adequats”, els auditors europeus apunten que la Comissió Europea no analitza ni gestiona prou els “riscos relacionats amb la contractació de consultors externs”, entre ells el risc de concentració de proveïdors i el recurs a un nombre reduït d’empreses.

Segons l’informe, la manera en què l’executiu comunitari contracta consultors externs “no garanteix l’optimització dels recursos ni la salvaguarda total dels interessos de la Comissió”.

A banda dels “riscos” que veuen en la manera de contractar, els auditors europeus també asseguren que Brussel·les no analitza prou abans de recórrer a consultors externs si la feina la podrien haver fet serveis interns. També veuen “insuficiències” en l’avaluació del treball encarregat als consultors, així com del valor afegit que aporten.

Entre el 2017 i el 2019, el període que analitza l’informe, la Comissió Europea va fer 8.009 contractes amb consultors externs per valor de 2.700 milions d’euros. El valor dels contractes va passar de ser de 799 milions d’euros el 2017 a 955 milions d’euros el 2019. L’any següent la xifra va augmentar fins als 971 milions d’euros.

En el període analitzat, el 72% dels serveis de consultoria es van encarregar a proveïdors amb seu a Bèlgica, Alemanya, França, els Països Baixos i el Regne Unit. Més de la meitat dels contractes es van finançar amb el programa del pressupost europeu destinat a millorar la cooperació amb països que no pertanyen a la Unió Europea.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El govern espanyol proposa apujar a 30 anys el període de càlcul de les pensions

Madrid

La inflació es modera i el novembre se situa al 6,8%

EFE
economia

El cost energètic de l’automoció creix fins a un 300%

Un 78% de les llars reben l’impacte de la inflació

barcelona

Acord d’agents socials amb la xinesa Chery

barcelona

Pimec crea una oficina d’atenció a autònoms i empreses a la Costa Brava

CALONGE I SANT ANTONI

Acord entre CaixaBank i la Cambra de Palamós

Palamós
Tecnològiques

Musk critica Apple per suposadament haver retirat la publicitat de Twitter

Nova York
banc central europeu

El BCE preveu seguir apujant els tipus d’interès

Brussel·les