Economia

Europa

La vaga a Noruega pot afectar gairebé el 60 % d’exportacions de gas

El país nòrdic subministra una quarta part dels subministraments energètics europeus

La reducció d’aquests lliuraments se suma als talls de gas provinent de Rússia

La continuació de la vaga de treballadors del sector de l’explotació de petroli i gas a Noruega podria afectar gairebé el 60 % de les exportacions gasistes del país, ha advertit aquest dimarts l’Associació Noruega de Petroli i Gas.

“Gairebé el 60 per cent de les exportacions de gas de la plataforma continental noruega (NCS) es veuran afectades quan la vaga s’intensifiqui encara més a partir del dissabte 9 de juliol. Això significarà una pèrdua d’ingressos de 1.800 milions de corones [uns 174 milions d’euros] al dia” ha estimat l’associació.

La mateixa font ha avisat que la pròrroga de la vaga que mantenen els treballadors del sindicat Lederne des d’aquest dilluns a partir del pròxim dissabte “serà molt perjudicial i greu tant per  Europa com per Noruega”.

“Els lliuraments noruecs representen una quarta part dels subministraments energètics europeus i Europa depèn per complet de Noruega en un moment on els talls de subministrament russos han creat un mercat molt ajustat per al gas natural”, ha recordat la patronal.

L’Associació Noruega de Petroli i Gas considera que “una vaga d’aquesta magnitud planteja enormes problemes per als països que depenen totalment d’omplir les seves reserves de gas abans de la tardor i l’hivern”.

L’advertència arriba després de l’anunci que la companyia noruega Equinor ha començat a suspendre el subministrament de tres dels seus jaciments de petroli i gas al Mar del Nord arran de l’inici de la vaga, després del fracàs de les negociacions amb el sindicat Lederne. L’aturada en aquests jaciments podria retallar en un 13 % la producció de gas del país.

El moviment de protesta afecta els camps petrolífers de Gudrun, Oseberg Sør i Oseberg Øst, segons ha informat l’agència noruega NTB, que avança que el sindicat amenaça d’estendre les aturades als jaciments de Heidrun, Aasta Hansteen i Kristin.

El Sindicat Noruec de Treballadors de la Indústria i l’Energia (IE) i el Sindicat Noruec de Treballadors de l’Energia (Safe), que representen entre els dos al voltant del 85 per cent dels empleats de l’operador al NCS, sí que han signat els acords salarials d’aquest any, a diferència del sindicat Lederne, minoritari al sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona