Economia

energia

L’AIE insta els europeus a reduir el consum de gas per passar l’hivern

L’Agència Internacional de l’Energia assegura que la UE es troba en una situació “increïblement precària” davant la potencial amenaça russa

L’Agència Internacional de l’Energia (AIE) ha instat avui els europeus a reduir ja el consum de gas per poder passar l’hivern perquè les mesures adoptades fins ara són insuficients, encara que Rússia restableixi aquesta setmana el subministrament pel gasoducte Nord Stream 1, la qual cosa no està segura.

El director executiu de l’agència, Fatih Birol, proposa cinc mesures d’urgència dirigides a la indústria, al sector elèctric i gasista i als governs de la UE perquè coordinin la seva acció, però també als consumidors perquè redueixin la temperatura de la calefacció i pugin la de l’aire condicionat. I és que, segons la seva opinió, la UE es troba en una situació “increïblement precària” davant la potencial amenaça russa d’un tall total del subministrament de gas amb vista al pròxim hivern.

“Si no s’apliquen aquest tipus de mesures ara, Europa estarà en una posició extremadament vulnerable i podria haver de fer front a talls i reduccions molt més dràstics més endavant”, avisa Birol en un missatge emès en una setmana en què els 27 tenen previst adoptar una posició comuna davant el desafiament dels talls de subministrament rus. Abans, aquest dimecres, hi ha previst que la Comissió Europea presenti un document de recomanacions perquè sigui debatut el pròxim dia 26 pels ministres d’Energia de la UE.

En aquest context, el responsable de l’AIE ha destacat que, si Rússia manté un cert nivell de subministrament durant l’estiu, encara és possible aconseguir el nivell d’emmagatzematge del 90%, tot i que Europa ha d’actuar ja i, en primer lloc, reduir el consum de gas i emmagatzemar l’estalviat. Per això, proposa la introducció de plataformes de subhastes de gas per incentivar als usuaris de gas industrial de la UE a reduir la demanda, així com minimitzar el consum de gas en el sector elèctric mitjançant un augment temporal de la generació a base de carbó i petroli mentre s’accelera el desplegament de fonts baixes en carboni, inclosa l’energia nuclear on sigui políticament acceptable i tècnicament factible.

També ha suggerit millorar la coordinació entre els operadors energètics de tot Europa per reduir els pics de consum, ja que és aleshores quan més s’utilitzen les centrals de gas per produir electricitat, a més de disminuir la demanda d’electricitat a les llars mitjançant l’establiment de normes i controls per l’aire condicionats, per la qual cosa les administracions han de ser exemplar.“Els edificis governamentals i públics haurien d’agafar la iniciativa en aquest tema per donar exemple, mentre que les campanyes haurien de fomentar els canvis de comportament entres els consumidors”, ha plantejat. Finalment, Birol ha advocat per harmonitzar els plans d’emergència tant en l’àmbit estatal com europeu, inclosos els talls de subministrament i els mecanismes de solidaritat.

Segons Birol, Europa ha de fer ara “tot el que pugui” per reduir el risc de talls i racionaments a l’hivern “quan els seus ciutadans més vulnerables són els que menys poden permetre’s prescindir d’ell”, i això sense abandonar el camí de la transició energètica. Rússia va suspendre a principi de mes els enviaments de gas pel Nord Stream 1, el principal gasoducte que subministra a Europa, teòricament per feines de manteniment. El flux hauria de prendre’s a partir del pròxim dijous, però no està gens clar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona