Economia

estats units

L’economia dels EUA, en recessió tècnica en caure el 0,2% durant el segon trimestre

Els Estats Units encadenen dos trimestres consecutius amb el PIB en negatiu a conseqüència de la crisi global derivada de la guerra d’Ucraïna i d’una inflaciódesbocada

L’advertència dels economistes d’una possible caiguda en recessió tècnica als Estats Units s’ha confirmat aquest dijous amb la publicació de la dada del Producte Interior Brut (PIB) que ha caigut un 0,2% en el segon trimestre en un context d’inflació desbocada i de crisi global derivada de la guerra d’Ucraïna.

El PIB de la primera economia del món encadena així dos trimestres de caigudes, segons confirma la dada publicada per l’Oficina d’Estadístiques Laborals (BEA), la qual cosa tradicionalment es considera una recessió tècnica.

Un diagnòstic que, no obstant això, no comparteix el govern estatunidenc, que no creu que el país es trobi en un escenari de recessió donada la robustesa de la seva economia.

Res més conèixer-se les dades, el mateix president, Joe Biden, ha enviat un comunicat en el qual assegura que malgrat els “desafiaments globals històrics” que afronta el país, està “en el camí correcte” i se’n sortirà “d’aquesta transició més fort i segur”.

En declaracions a Efe aquest dijous, Alejandra Castillo, sotssecretària de Comerç i Desenvolupament Econòmic del departament de Comerç, va insistir que “els mercats estan saludables” i que economia real està en bona salut amb una forta creació d’ocupació.

La dada del segon trimestre de 2022, el primer de les tres estimacions que fa l’Executiu estatunidenc, es produeix després que en el primer trimestre l’economia es contragués el 0,4%.

Segons l’informe publicat aquest dijous per la BEA, que calcula un ritme anual de caiguda del 0,9%, com a factor determinant d’aquesta reculada està l’alta inflació, que en el segon trimestre va augmentar el 8,2%, després de créixer el 8% en el primer trimestre. Excloent els aliments i l’energia, els preus van augmentar un 6,6%, assenyala la BEA.

Un altre dels motius que va oferir per a la caiguda del PIB és la interrupció de la cadena global de subministraments, fortament afectada tant per la pandèmia (amb la Xina encara afrontant corts i tancaments pels brots de coronavirus) com per la guerra d’Ucraïna.

La dada del PIB s’ha conegut un dia després que la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units pugés en 0,75 punts el tipus d’interès oficial per segon mes consecutiu i no descartés un altre augment “inusualment alt” al setembre, si la inflació continua pujant.

En la roda de premsa que va oferir el dimecres després d’anunciar la nova pujada de tipus, el president de la Fed, Jerome Powell, va llevar ferro al temor que la volta a una política fiscal més agressiva acabi generant una recessió en la major economia del món. “No crec que sigui probable que l’economia estatunidenca estigui en recessió ara mateix”, va dir Powell.

Dimarts passat, el Fons Monetari Internacional (FMI) va publicar les seves previsions i va calcular que l’economia estatunidenca creixerà un 2,3% enguany i l’1% el pròxim, unes estimacions que redueixen en 1,4 i 1,3 punts, respectivament, les d’abril. La institució també va assegurar que, encara que no preveu que l’economia estatunidenca entri en recessió ni enguany ni en 2023, un “petit xoc podria ser suficient” per a portar-la a aquest escenari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona