Economia

La inflació a l’agost cau quatre dècimes i se situa en el 10,4%

La variació, segons l’IPC avançat, s’explica pel descens dels preus dels carburants i dels combustibles líquids

La inflació a l’Estat va caure quatre dècimes a l’agost i la variació anual es va situar en el 10,4%, segons l’IPC avançat elaborat per l’Instituto Nacional de Estadística (INE). En cas de confirmar-se aquesta dada, que serà definitiva el pròxim 13 de setembre, suposarà una taxa lleugerament inferior al 10,8% del juliol. Aquesta evolució s’explica pel descens dels preus dels carburants, que l’agost de l’any passat van pujar, i en menor mesura, per la caiguda dels combustibles líquids, superior al registrat el 2021. En canvi, ha destacat l’augment dels preus, entre d’altres, de l’electricitat, l’alimentació, la restauració i els paquets turístics.

Es tracta del primer descens de l’IPC des de l’abril d’aquest any, quan la xifra va baixar al 8,3% des del 9,8 % del març, i del tercer des del febrer del 2021, just en el moment que va començar la tendència alcista dels preus de consum.

Pel que fa la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, va pujar a l’agost tres dècimes, fins al 6,4%. Si aquesta dada també es confirma, seria la més alta des del gener del 1993. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha qualificat de “bona notícia” la “baixada moderada” de l’IPC a l’agost i ha insistit que això demostra l’“eficàcia de les mesures” que ha adoptat l’executiu de Pedro Sánchez.

Per la seva part, el Col·legi d’Economistes de Catalunya ha assegurat, després de conèixer-se la dada avançada de l’IPC, que malgrat la seva lleugera moderació les dades de la inflació encara són preocupants i ha demanat mesures urgents per tal de combatre-les. L’entitat assenyala en un comunicat que el percentatge continua sent de dos dígits i avisa que les tensions inflacionistes no es relaxaran a curt termini. Des del col·legi assenyalen que la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni productes energètics, continua creixent, la qual cosa evidencia que s’ha “convertit en un problema estructural”, i per això manifesten la preocupació pels preus de l’energia i insten les autoritats comunitàries a emprendre “els canvis necessaris” per engegar la reforma del mercat elèctric.

LA DATA

13.09.22
És el dia que l’Instituto Nacional de Estadística (INE) donarà l’IPC definitiu, que al juliol va ser del 10,8%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA