Economia

UNIÓ EUROPEA

La UE afirma que el preu del gas ja baixa gràcies a la cimera europea

Els Vint-i-set van acordar ahir treballar en mesures “urgents” que abarateixin la factura elèctrica

El president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, han assegurat avui divendres que el preu del gas ja està baixant com a conseqüència de l’acord que els líders van assolir aquest dijous per treballar en mesures “urgents” que abarateixi la factura elèctrica.

“És un acord extremadament important amb efecte immediat perquè hem pogut constatar en les últimes hores una baixada significativa dels preus”, ha afirmat l’exprimer ministre belga a la roda de premsa posterior a la cimera de caps d’Estat i de Govern de la UE.

També la cap de l’Executiu comunitari ha ressaltat en la mateixa compareixença que “queda molta feina per davant” per llimar l’“enorme” paquet energètic pactat pels Vint-i-set, però els “primers efectes” s’entreveuen amb la “caiguda” del preu del gas aquest divendres.

L’índex de referència TTF Dutch apunta a una caiguda del voltant d’un 7% en la cotització de l’hidrocarbur, des dels 124 euros per megavat/hora (MWh) a l’inici de la sessió d’aquest divendres fins als 115 euros que marcava al final de la segona jornada de la cimera.

La caiguda, però, està en línia amb la tendència observada des de finals d’agost, quan el preu del gas va assolir un pic de gairebé 350 euros MWh, fet que suposa un descens del 67% en els darrers dos mesos.

Von der Leyen ha destacat, en qualsevol cas, que un preu del gas com l’actual “encara és molt alt”, però aquesta caiguda des de l’agost demostra que “la combinació de diversos instruments és la forma correcta” per respondre a una cotització “extremadament alta que deriva de l’especulació i la manipulació de Rússia.

“Es pot veure que els preus pugen quan el president (Vladímir) Putin diu alguna cosa, però quan lluitem fermament contra això diversificant, omplint reserves o estalviant energia, el mercat es torna a calmar i els preus tornen a baixar”, ha explicat l’alemanya.

Brussel·les va proposar dijous un topall “dinàmic” al preu del gas dins del TTF sobre el qual els líders van acordar seguir treballant en les properes setmanes, així com desenvolupar un índex de referència alternatiu que “reflecteixi millor el mercat tenint en compte les grans quantitats de gas natural liquat que tenim ara”.

El pacte dels líders europeus també crida a explorar un mecanisme inspirat en el model ibèric que limiti l’efecte del gas en el preu de l’electricitat, però Von der Leyen ha recordat que en aquest punt queden alguns “desafiaments” per resoldre, com distribuir el pagament de la compensació a les centrals de gas entre els Estats membres o evitar el flux d’electricitat barata a veïns com el Regne Unit o Suïssa.

A aquests dos sistemes se suma l’acord per comprar una part del gas de manera conjunta la primavera que ve i també el debat sobre si són necessaris fons addicionals per finançar una resposta coordinada a la crisi energètica que impedeixi la fragmentació del mercat únic.

Sobre aquest punt, Von der Leyen ha remarcat que el programa RepowerEU contempla el desemborsament de fins a 300.000 milions d’euros per construir infraestructures i interconnexions i accelerar el desplegament d’energies renovables que el bloc necessita “desesperadament” ara i en el futur.

“Hi ha una reflexió sobre si cal reforçar el RepowerEU i augmentar la quantitat de suport per a aquestes inversions. Per això hem de fer ara una anàlisi de les necessitats i tenir fets i xifres clares per als que han de prendre la decisió”, ha expressat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona