Economia

ESTATS UNITS

La Reserva Federal torna a apujar els tipus d’interès un 0,75%

És el sisè augment consecutiu des del març per intentar controlar la inflació

La taxa d’interès oficial nord-americana se situa en una forquilla d’entre el 3,75 i el 4%, el nivell més alt des del 2017

La institució econòmica afirma que “seran apropiats” més “augments continus”

La Reserva Federal dels EUA (Fed) ha anunciat aquest dimecres una pujada del tipus d’interès oficial del 0,75%, el sisè augment consecutiu des del març, en un nou intent de controlar la inflació.

El banc central nord-americà ha confirmat les expectatives dels economistes i la taxa d’interès oficial de l’economia més gran del món passa a situar-se en una forquilla d’entre el 3,75 i el 4 %, el nivell més alt des del 2017.

La Reserva Federal ha avançat a més que “seran apropiats” més “augments continus” i “una política monetària que sigui prou restrictiva” per tornar la inflació al seu objectiu del 2%.

“Per determinar el ritme dels augments futurs, el Comitè tindrà en compte l’enduriment acumulatiu de la política monetària” i en quina mesura aquest enduriment “afecta l’activitat econòmica i la inflació”, així com “l’evolució econòmica i financera”, ha apuntat la Fed en un comunicat.

Després d’una reunió de dos dies, els membres del Comitè Federal de Mercat Obert de la Fed han pres aquesta decisió, que ha explicat posteriorment el president de la Reserva, Jerome Powell, en una roda de premsa. Powell ha advertit que el sostre que poden assolir els tipus d’interès als EUA serà més alt del que s’esperava, a la vista de les dades econòmiques actuals.

“Les dades rebudes des de la nostra última reunió suggereixen que el nivell final dels tipus d’interès serà més alt del que s’esperava anteriorment”, ha apuntat en una roda de premsa, en què ha reconegut que la inflació està als EUA encara en nivells més alts del que s’esperava.

Tot i així, el president de la Fed ha obert la porta a la possibilitat que les pròximes pujades de tipus siguin de menys de 75 punts bàsics, i això pot passar “a la propera reunió o a la següent”.

“El moment (de pujades de menor envergadura) s’acosta i pot arribar tan aviat com a la propera reunió”, que se celebra al desembre, “o a la següent, però encara no s’ha pres cap decisió”, ha assegurat Powell durant la roda de premsa per explicar la pujada del tipus d’interès oficial d’aquest dimecres.

No obstant això, el president del banc central nord-americà ha reconegut que és molt prematur parlar encara d’aturar les pujades de tipus, ja que encara són necessàries per “assolir aquest nivell prou restrictiu” que permeti posar límit a la inflació i impedir que s’arreli.

Powell ha reconegut que encara no hi ha un mètode científic per determinar en quin punt la inflació s’ha arrelat, però ha explicat que en el cas que pugin molt les taxes d’interès la Fed sempre pot recórrer a les eines de què disposa per estimular l’economia.

“Si comets l’error en l’altra direcció, i deixes que això s’allargui (...), el risc és que s’arreli en la manera de pensar de la gent”, i els danys a l’ocupació poden ser molt més grans, ha explicat.

Powell ja va avançar al setembre, quan el regulador va anunciar un altre augment de tres quarts de punt percentual, que el més adequat és seguir amb “més augments de tipus d’interès en el futur”, fins que la inflació estigui controlada i que “en algun moment, a mesura que la postura de la política monetària s’endureixi encara més, serà adequat reduir el ritme dels augments”.

Però a la vista del comunicat sembla que la coneguda com a terminal rate, la taxa d’interès màxima fins a la qual s’està disposat a arribar, encara està lluny d’assolir-se ja que la inflació encara no ha baixat notablement.

Segons les últimes dades publicades fa dues setmanes per l’Oficina d’Estadístiques Laborals (BLS, per les sigles en anglès), la taxa d’inflació interanual va baixar per tercera vegada consecutiva al setembre i es va situar al 8,2 % als EUA, encara que els preus de consum van pujar quatre dècimes mensualment.

Aquestes dades demostren que, de moment, la sèrie de pujada de tipus que la Fed implementa des del març encara no està tenint el desitjat impacte en els preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona