Economia

La despesa sanitària a l'estat espanyol podria superar el 10% del PIB el 2012, segons un estudi de Caixa Catalunya

ZONA METROPOLITANA

El pes de la despesa en sanitat dins del conjunt del PIB a l'estat espanyol ha augmentat a un ritme mitjà anual del 3,1% entre el 2000 i el 2004 i, en el cas que aquest ritme es mantingui, la sanitat suposarà més del 10% del PIB el 2012, segons l'estudi 'L'aportació del sector sanitari a l'economia catalana', publicat per Caixa Catalunya.

Els autors del treball són els professors Manuel Artís, Jordi Suriñach, Vicente Royuela i Esther Vayá, membres del grup d'investigació i recerca de la Universitat de Barcelona.

La despesa en sanitat a l'estat espanyol se situava el 2004 en el 8,1% del PIB, per sota del 8,9% promig de l'OCDE i de la UE-15. L'informe assenyala que des de principis de la dècada dels 90 s'ha produït un progressiu augment de la despesa en sanitat en termes de PIB, tendència que s'ha observat de forma general tant en l'àmbit de l'OCDE com en la UE-15. L'estat espanyol, amb una despesa sanitària del 6,7% el 1991 (sensiblement inferior al 7,3% de l'OCDE i al 7,7% de la UE-15) ha assistit igualment a una tendència alcista de la despesa sanitària. Entre 1991 i 2004, la despesa en sanitat va augmentar 1,4 punts en termes del PIB, avenç que supera l'experimentat pel conjunt de la UE-15 (1,2 punts) i permet una certa convergència de la despesa sanitària espanyola en l'àmbit europeu.

Malgrat tot, en el conjunt de l'OCDE la despesa en sanitat en termes de PIB ha augmentat 1,6 punts entre 1991 i 2004, per la qual cosa el balanç d'aquests anys conclou que l'estat espanyol ha ampliat la seva distància en termes de despesa sanitària en relació al conjunt de països desenvolupats. Aquest resultat es troba molt condicionat per la forta expansió que ha tingut lloc a Estats Units, que malgrat partir d'uns nivells de despesa molt superiors als del conjunt de l'OCDE (un 12,6% del PIB el 1991), ha augmentat la seva despesa en sanitat en 2,7 punts del PIB en el període fins al 2004, de forma que en aquest any es preveia que se situaria en el 15,3% del PIB.

L'anàlisi de la despesa per partides mostra que, tant a l'estat espanyol com a l'OCDE, la despesa hospitalària ha passat de suposar quasi la meitat de la despesa sanitària en l'any 1993 a suposar el 38% l'any 2002. Els creixements més importants deriven de les partides de Despesa farmacèutica i Altres despeses sanitàries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.