Economia

Unió Europea

Normativa contra la incitació a l’odi

El futur de Twitter perilla a la UE

Musk, nou propietari de l’empresa, desafia les regles europees amb la seva mà tova en la moderació de contingut

Brussel·les avisa que la companyia necessita més personal per poder complir la llei de les plataformes

La Comissió pot prohibir la xarxa social o multar-la amb fins al 6% de la seva facturació mundial

Twitter pot tenir els dies comptats a la Unió Europea (UE). La deriva de la xarxa social en mans d’Elon Musk xoca amb la nova normativa europea que obliga les grans plataformes a mantenir un política activa per contenir els missatges i els comptes que inciten a l’odi i difonen desinformació. I les conseqüències d’aquest incompliment no són menors: Europa pot prohibir Twitter o multar la companyia amb fins al 6% de la seva facturació mundial.

L’advertència a Musk va arribar de la mà del comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, qui, en una videoconferència aquesta setmana, li va traslladar no només la preocupació europea sobre les seves darreres decisions, sinó també la il·legalitat que suposa aplicar-les al bloc comunitari.

La llei de serveis digitals, en vigor des del novembre, fa les plataformes responsables del contingut que s’hi publica i la decisió de Musk d’aixecar filtres per aplacar la desinformació i els missatges d’odi i la readmissió d’usuaris que abans estaven prohibits –com ara el compte de l’expresident dels Estats Units Donald Trump– va en la direcció contrària a la normativa europea.

“Encara queda molta feina per fer. Twitter haurà d’aplicar polítiques d’usuari transparents, reforçar significativament la moderació de continguts i protegir la llibertat d’expressió i abordar la desinformació amb determinació per limitar la publicitat dirigida”, assegurava Breton després de la conversa amb Musk.

Malgrat que, de moment, regna la cordialitat entre la UE i Musk per intentar encabir la xarxa social en el marc normatiu europeu, a Brussel·les no s’amaga la preocupació perquè cap de les decisions que està prenent fins ara el magnat van en la direcció de corregir les deficiències que allunyen Twitter de la UE.

De fet, Breton va advertir Musk que per complir la llei europea cal que l’empresa tingui més personal, precisament tot el contrari del que està fent el magnat amb acomiadaments massius.

La manca de recursos humans a què apuntava el comissari també fa referència a les oficines de Twitter a Brussel·les, tancades després que els dos últims treballadors deixessin la companyia.

Aquesta oficina era clau per fer que la companyia complís les normatives europees, tant les de privacitat dels usuaris com les noves regles sobre desinformació i discurs d’odi. És per això que el seu tancament va ser un fet determinant per fer saltar les alarmes a Brussel·les.

“Volarà amb les nostres regles”

Les paraules de Musk no apunten, de moment, a un xoc frontal amb Brussel·les, però les accions indiquen tot el contrari. Les exigències de Brussel·les deixen, per ara, el futur de Twitter a la UE en l’aire.

“A Europa, l’ocell volarà amb les nostres regles”, advertia Breton quan el magnat va comprar l’empresa. Ara, caldrà veure si Musk cedeix per complir les normes o si el seu immobilisme desencadena una batalla reguladora amb la companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Acord per reactivar l’antiga Nissan tres anys després del tancament

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona