Port de Barcelona
El Port de Barcelona aposta per la competitivitat i la innovació
Mitjançant la Fundació BCN Port Innovation, impulsarà el desenvolupament ràpid i eficient dels nous projectes. L’objectiu és que l’ecosistema innovador català posi l’atenció en el mar
El IV Pla Estratègic del Port de Barcelona aposta per impulsar la innovació en tots els àmbits de l’activitat logística i portuària amb l’objectiu d’oferir serveis que donin una resposta eficient als diferents escenaris que planteja el transport marítim mundial. En un moment de creixent homogeneïtzació de l’oferta portuària i de competitivitat entre ports, com és el cas del Mediterrani, el desenvolupament de solucions innovadores permet diferenciar aquests serveis del Port de Barcelona respecte als altres ports de l’entorn.
En aquesta línia, i per esdevenir un hub logístic capdavanter, el Port de Barcelona ha posat en marxa el seu Pla d’Innovació, on recull els diferents projectes que estan transformant la manera com el Port ofereix els seus serveis. El Pla d’Innovació facilitarà l’impuls dels projectes i fites ambientals, socials i econòmiques del Pla Estratègic, així com el plantejament de solucions basades en la tecnologia i la digitalització així com la col·laboració entre persones, empreses i institucions; la flexibilitat i la capacitat d’adaptar-se a un entorn cada cop més canviant; l’orientació als clients i a la comunitat que envolta al Port, i l’autonomia de gestió dels aspectes determinants del seu funcionament (xarxes d’energia, telecomunicacions, intermodalitat, etc.).
El Pla d’Innovació defineix tres grans objectius: reforçar el paper del Port de Barcelona com a motor del creixement i la recuperació econòmica i social; impulsar la innovació i la digitalització de l’ecosistema logístic, i afavorir les sinergies amb el país.
En l’àmbit de la tecnologia i de la digitalització, el Port ja està treballant en projectes diversos, com el desplegament de la xarxa 5G; la gestió i aprovisionament de serveis de mobilitat de persones i passatgers gràcies a la intel·ligència artificial, o la circulació autònoma de vehicles.
El Pla d’Innovació s’estructura en quatre línies d’acció que han d’avançar de forma coordinada: El desenvolupament d’eines de gestió àgils i transversals amb implicació de la Comunitat Portuària de Barcelona; l’establiment d’aliances amb l’entorn innovador; l’estimulació de la innovació sectorial, i la difusió de l’activitat innovadora del Port. Barcelona és una de les capitals tecnològiques d’Europa, i destaca la seva aposta per desenvolupar solucions de mobilitat i de model energètic que facilitin la transició cap a un model de ciutat compromesa, sostenible i especialment curosa amb les persones i el medi ambient.
El Pla d’Innovació vol reforçar els vincles amb l’ecosistema innovador de la ciutat mitjançant aliances estratègiques amb els seus principals centres i impulsors: Barcelona Activa, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Tech Barcelona, Mobile World Capital, etc. Aquesta col·laboració ha de ser oberta i ha de facilitar que aquest potent ecosistema tecnològic i innovador que es desenvolupa a Barcelona miri també cap al mar.
La Fundació BCN Port Innovation
Per aconseguir el desenvolupament àgil i dinàmic del Pla d’Innovació, el Port de Barcelona està posant en marxa la Fundació BCN Port Innovation i el Blue Tech Port. BCN Port Innovation serà una eina per a la gestió eficient de les iniciatives innovadores i l’acceleració dels projectes tecnològics, ambientals i de transició energètica que han de facilitar la transformació del Port de Barcelona i el seu entorn.
BCN Port Innovation és una fundació privada en la qual participen com a partners empreses destacades de la Comunitat Logística Portuària i com a patrons fundadors, el Port de Barcelona i dues empreses tecnològiques: Ackcent i Aggity. La presència d’aquests patrons tecnològics, especialitzats en transformació digital i ciberseguretat, és molt important, ja que aportaran una visió externa i dinamitzadora al sector marítim portuari amb la qual no s’havia comptat fins ara. La fundació neix amb la missió d’esdevenir el punt de trobada on les empreses portuàries i logístiques puguin debatre sobre els reptes actuals i de futur que està generant el transport marítim i la logística internacional i, alhora, on les empreses tecnològiques puguin analitzar, dissenyar i posar en marxa solucions disruptives basades en la tecnologia i la digitalització.
El Blue Tech Port
El Blue Tech Port, que s’ubicarà al moll de Sant Bertran, serà l’epicentre del Districte Blau de Barcelona en el qual s’aplegaran centres d’innovació d’empreses vinculades al sector de la logística, el transport, l’activitat portuària, start-ups, empreses tecnològiques, institucions internacionals de l’entorn marítim i centres de formació especialitzats amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament d’una economia portuària, marítima, logística i nàutica innovadores que donin resposta a les necessitats actuals i de futur.
El Blue Tech Port serà un hub d’innovació centrat en els projectes més tradicionals de l’economia blava, però amb l’objectiu d’acollir altres sectors en els quals el Port de Barcelona vol tenir un paper dinamitzador, com la transició energètica, robòtica marina, bioeconomia, cablejat submarí, etc. En l’àmbit de la formació, el passat mes de setembre es va inaugurar, al World Trade Center, l’Institut de Logística de Barcelona que s’instal·larà, en una segona fase, a l’edifici del Blue Tech Port.
El Districte Blau, situat majoritàriament en l’àrea del Port Vell, ja té en funcionament instal·lacions com el Tech Barcelona, la Facultat de Nàutica de Barcelona, o el D-Factory del Consorci de la Zona Franca, entre d’altres, amb els quals el Port de Barcelona manté una col·laboració constant. La posada en marxa de la Fundació BCN Port Innovation impulsarà el desenvolupament de nous projectes i la innovació en aquest sector.