Economia

Els lloguers pugen del 10% per manca de pisos

Un pis de dues habitacions a Girona costa 698 euros i un de tres supera els 800 euros

La compravenda d’habitatges de segona mà es desaccelera el tercer trimestre per l’augment dels tipus d’interès

L’estudi de preus de mercat que fan conjuntament el Gremi de Promotors i els col·legis d’agents de la propietat immobiliària (API) i d’administradors de finques serveix com a termòmetre per veure l’evolució del sector. Analitza tant l’evolució de l’obra nova, de la segona mà i dels lloguers. La 45a edició de l’informe, que es va presentar ahir i que recull l’Agència Catalana de Notícies (ACN), evidencia la incertesa i també les conseqüències derivades de la inflació dels darrers mesos. A les comarques gironines, a la manca d’habitatges de lloguer que ja s’arrossegava, ara s’hi ha afegit també el topall del 2% aplicat per l’Estat espanyol a les revisions anuals dels contractes. I tot plegat, de retruc, ha comportat un increment generalitzat dels preus. De mitjana, ara els lloguers són un 10% més cars. Però hi ha zones d’interior, sobretot a Girona, on aquesta alça se situa fins i tot per damunt d’aquest percentatge, i ja s’enfila més amunt de l’11%.

Segons recull l’estudi, llogar un pis de dues habitacions a la ciutat ara ja costa 698 euros (quan fa un any sortia per 626). I en el cas d’un de tres habitacions, dels 727 euros s’ha passat als 812. El president del Col·legi d’Administradors de Finques, Francesc Xavier Quintana, explica que molts propietaris, preveient que no podran revertir els augments de l’IPC al preu del lloguer –perquè l’Estat espanyol els ha limitat– ja opten, directament, per “apujar-los abans de signar els nous contractes i així contrarestar la mesura”. En paral·lel, l’estudi també posa en relleu que la manca d’habitatges de lloguer comporta, de retruc, que se signin menys contractes. Si l’any passat arreu de la demarcació se’n van signar 16.132, la previsió dels administradors de finques és que aquest any se’n signin un 10% menys. Una davallada, en part, també provocada pels propietaris que ara han optat per vendre’s el pis que abans llogaven. Pel que fa als pisos de segona mà, l’estudi recull que l’evolució dels preus segueix una tendència dispar. Així, al centre de Girona, on hi ha poca oferta, els preus han continuat a l’alça: durant el darrer mig any, l’augment ha estat del 6,1%. Però, per contra, allà on encara hi ha estoc per vendre o bé ha disminuït la demanda, els preus s’han ajustat a la baixa. Això ha passat, per exemple, en capitals de comarca com ara Banyoles, Figueres i Olot.

Alça del tipus d’interès

L’informe, però, també permet veure de quina manera l’alça dels tipus d’interès ja comença a deixar petja al mercat immobiliari de segona mà. Perquè durant aquest tercer trimestre les compravendes s’han desaccelerat. Si bé se n’han fetes un 3,6% més en comparació amb el mateix període del 2021 (en concret 4.038), són força menys de les que s’havien tancat durant la primera meitat d’aquest any, “quan ens situàvem en xifres anteriors a la crisi del 2008”, va concretar el president dels API, Joan Company. El president dels API de les comarques gironines precisa, però, que tot i aquesta tendència a la baixa “el mercat encara està actiu”. Atribueix el descens al fet que, davant la por que pugessin els tipus d’interès, a principis d’any molts gironins que ja preveien comprar un habitatge van accelerar la decisió. Joan Company precisa que, durant els pròxims mesos, el mercat immobiliari estarà “totalment vinculat a l’evolució que tinguin la inflació i els tipus d’interès”. “Si no sobrepassen la barrera del 3% o del 3,5%, preveiem que el mercat es mantingui estable; però si això no es controla, podria fer que la demanda es paralitzés i els preus anessin a la baixa”, rebla.

LA XIFRA

16.132
contractes
de lloguer es van signar l’any passat a tota la demarcació.

LES FRASES

La revisió marcada del 2% fa que molts propietaris apugin el preu dels lloguers
Francesc Xavier Quintana
El president del Col·legi d’Administradors de Finques de Girona
No podem dir que entrem en una crisi immobiliària, sinó en una desacceleració
Joan Company
El president del Col·legi d’API de Girona
El 2022 no és un any d’eufòria. Fa la sensació que el mateix sector es regula
Miquel Bosch
PRESIDENT DEL GREMI DE PROMOTORS

Roses és on l’obra nova és més cara

L’ estudi de preus de mercat també pren el pols a l’obra nova. Contrasta que mentre les compravendes han pujat del 25% entre gener i setembre, les noves promocions han caigut del 18%. Una situació que s’explica per les dificultats que tenen els constructors a l’hora de trobar finançament per engegar les obres i per l’encariment dels materials. El president del Gremi de Promotors, Miquel Bosch, explica que durant aquest darrer any, en general, els preus de l’obra nova han tendit a estabilitzar-se. De fet, a les zones més cares de ciutats com Banyoles i Blanes ja és més alt el preu dels habitatges de segona mà que els de nova construcció. Segons Bosch, però, aquesta moderació de preus no s’esdevé ni a Girona, ni a Olot, ni a Roses. L’estudi recull que aquesta localitat és la que té els preus més cars de tota la demarcació, precisament per l’interès que desperta entre els francesos. Per un pis nou a primera línia de mar o a la zona centre ja es paguen 4.275 euros per metre quadrat. El president del Gremi de Promotors explica que, en resum, aquest 2022 no ha estat “un any eufòric”, però que tampoc es pot parlar en cap cas “de crisi econòmica”. Bosch concreta que els propers mesos vindran marcats, sobretot, per l’evolució dels preus dels materials i els tipus d’interès hipotecaris. I conclou que, tot i que hi ha una clara manca d’habitatge nou, “aquests últims anys no han estat dolents per al sector”. “Si els propers quatre fossin com aquests darrers, ja hi signaríem”, afirma el president dels promotors gironins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA