Economia

Psicosi de desabastament

La majoria de gasolineres catalanes van quedar-se ahir sense combustible a causa de la vaga de transports, i a la ciutat de Barcelona, la més afectada per les aturades i principal nucli de població de Catalunya, es van esgotar les existències ahir a la nit, segons va explicar el president de la Federació Catalana d’Estacions de Servei, Manuel Amado, a causa de la manca de subministrament i de l’afluència massiva de consumidors, per por de no poder repostar en els propers dies.

Ja ahir al vespre, de les 83 estacions de servei de la ciutat només una desena tenien combustible, però registraven llargues cues que amenaçaven de gastar fins a l’última gota de dièsel i gasolina: “La situació cada cop és més preocupant. Les cues són impressionants i la gasolina s’acabarà”, segons Amado.

El president de les gasolineres catalanes va explicar que la situació no era gaire millor a la resta de territori, i va evitar xifrar les gasolineres que quedaven amb combustible, perquè cada cop eren menys i era impossible fer-ne un recompte fidel. On menys es va notar la vaga va ser a Tarragona, on alguns camions cisterna van poder abastar gasolineres. Tot i això, “alguns piquets van seguir les cisternes i les van fer tornar sense poder descarregar”, segons va explicar Amado.

Les estacions de servei van començar ahir al vespre a rebre cisternes amb combustible gràcies a l’acció protectora dels Mossos d’Esquadra. Aquesta justament era la petició reiterada pel sector, que espera que les gasolineres tinguin avui mateix unes reserves mínimes: “Segons la Constitució, s’ha de garantir el dret al treball. Han de sortir les cisternes sí o sí, escortades pels Mossos o per la Guàrdia Civil, si cal”, va expressar Amado amb indignació.
A les comarques de Girona, la vaga va començar a provocar problemes d’abastament en algunes gasolineres, com la del barri de Santa Eugènia de Girona, on ahir al matí ja no quedava ni una gota de gasoil. També es van veure llargues cues a les estacions de servei dels municipis de la Costa Brava centre.

A la demarcació de Tarragona, els piquets no van fer cap bloqueig als dipòsits de la CLH a Tarragona, però bona part de la flota de camions cisterna que distribueixen a les estacions de servei es va sumar a la vaga. Això va fer que tot i tenir la refineria a escassos quilòmetres, moltes gasolineres tarragonines començaven a quedar-se ahir sense gasoil.

Al País Valencià, el president de l’Associació Valenciana de Consumidors, Fernando Móner, va demanar “tranquil·litat”, però va constatar desabastament en algunes gasolineres valencianes. Segons Móner, “encara no estem en una situació d’alarma perquè hi ha alternatives a l’abastament per carretera del combustible”. Per la seva part, l’Associació Provincial d’Empresaris d’Estacions de Servei d’Alacant va assegurar que les gasolineres d’aquesta demarcació tenen “un problema de proveïment generalitzat”, i ja al migdia advertien que algunes tenien combustible per a quatre hores, d’altres no res i d’altres per a un parell de dies.

També al comerç
La psicosi també es va deixar notar al comerç. A les botigues, els consumidors s’interessaven per la situació i intentaven esbrinar si l’endemà trobarien els productes que acostumen a comprar o si havien de fer previsions. De fet, avui hi pot començar a haver escassetat de fruita i verdura als mercats catalans. El peix fresc també escassejava, a causa que també molts pescadors catalans es van sumat a la vaga per donar suport al transport.

Els transportistes catalans van reprendre ahir amb més força la vaga indefinida que una part del sector havia iniciat divendres. La federació espanyola Fenadismer, que agrupa un 18% del sector, va començar ahir les aturades a tot l’Estat, i a Catalunya va provocar, sumat als autònoms de l’Ascat i de la Plataforma Catalana de Transport de Mercaderies, un seguiment del 90%, segons la mateixa entitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.