Economia

L’IPC repunta fins al 5,3% tot i els aliments sense IVA

La mesura que s’aplica als productes bàsics té un impacte baix sobre la inflació, que ha acusat la retirada del descompte dels carburants

L’habitatge és l’únic grup que baixa, un 5,7% interanual

Després de cinc mesos con­se­cu­tius de bai­xa­des, l’índex de preus al con­sum (IPC) ha repun­tat una dècima al gener i ha asso­lit un incre­ment intera­nual del 5,3%. Aquesta lleu­gera pujada arriba jus­ta­ment en el pri­mer mes en vigor de la rebaixa de l’IVA dels ali­ments bàsics, que ha tin­gut un impacte rela­tiu en la inflació, i de la reti­rada del des­compte als car­bu­rants, un dels motius que expli­ca­rien el repunt de l’IPC d’aquest mes de gener.

Segons l’informe publi­cat ahir per l’Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Estadística (INE), els grups més infla­ci­o­nis­tes han estat els ali­ments i les begu­des no alcohòliques, que tot i haver-se mode­rat en dues dècimes res­pecte al desem­bre, segu­ra­ment per l’apli­cació de la rebaixa de l’IVA en alguns pro­duc­tes de pri­mera neces­si­tat, han con­ti­nuat dis­pa­rats res­pecte a fa un any (13,2%). També han inci­dit en la pujada grups com ara els de para­ments de casa (8,1%) i begu­des alcohòliques i tabac (7,7%). L’únic grup amb una taxa de vari­ació nega­tiva és habi­tatge, que cau un 3,1% res­pecte al mes de desem­bre i un 5,7% res­pecte al per­cen­tatge de fa un any.

Pel que fa a l’efecte de la reti­rada del des­compte dels car­bu­rants, els efec­tes han estat més visi­bles, ja que en un mes la par­tida de vehi­cles per­so­nals ha pas­sat del 0,7 al 4,5%, men­tre que l’epígraf de trans­ports ha pas­sat del 2,3 al 5,3%.

Al con­junt de l’Estat, la vari­ació anual de l’IPC s’ha situat en el 5,9%, dues dècimes més que al desem­bre i una dècima per sobre de l’indi­ca­dor avançat del mateix INE.

Inflació sub­ja­cent

Més que el petit canvi de tendència d’aquest mes, un dels ele­ments que inqui­e­ten és la inflació sub­ja­cent, que no té en compte l’ener­gia i els ali­ments no ela­bo­rats, i que ha pujat mig punt: s’ha situat a Cata­lu­nya en el 6,9% i a l’Estat en el 7,5%. Ahir CCOO va qua­li­fi­car aquest repunt “d’enor­me­ment pre­o­cu­pant” per enten­dre que aquest indi­ca­dor demos­tra que la pujada dels preus ini­ci­al­ment vin­cu­lada als car­bu­rants i als colls d’ampo­lla en la pro­ducció “s’ha tras­lla­dat” al con­junt de l’eco­no­mia.

Asso­ci­a­ci­ons de con­su­mi­dors com ara l’OCU i Facua han recla­mat més mesu­res. La pri­mera, més bai­xa­des de l’IVA en ali­ments que no van entrar a la llista, ja que els actu­als, segons l’OCU, repre­sen­ten només el 25% del cis­tell de la com­pra. La segona demana més inter­venció en els preus dels ali­ments bàsics.

LES XIFRES

5,3%
Augment de l’IPC
interanual del mes de gener. L’últim mes ha repuntat una dècima
13,2%
Pujada dels preus
dels aliments i begudes no alcohòliques. Continua disparat tot i haver baixat dues dècimes
6,9%
Ha arribat la inflació subjacent,
que no té en compte l’energia ni els aliments no elaborats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.