Economia

Amnistia qualifica d’escàndol els beneficis rècord de la petroliera més gran del món

Amnistia Internacional ha qualificat aquest diumenge d’“escandalosos” els beneficis nets de la petroliera més gran del món, l’estatal saudita Aramco, que el 2022 van sumar 161.000 milions de dòlars. Es tracta del benefici més gran mai assolit per una empresa que cotitza a borsa per vendre combustibles fòssils, un 46,5% superior a l’any anterior a causa de l’alça dels preus de cru per la guerra a Ucraïna i pel creixement de la demanda de petroli després de la pandèmia.

“És escandalós que una empresa obtingui un benefici de més de 161.000 milions de dòlars en un sol any per la venda de combustibles fòssils, el principal factor de la crisis climàtica”, assegura la secretària general d’Amnistia, Agnès Callamard, en un comunicat.

Callamard considera “xocant” que aquest compte de resultats “s’amassés durant una crisi mundial del cost de la vida i es va veure afavorit per l’augment dels preus de l’energia derivat de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna”.

El president executiu la companyia, Amin Nasser, defensa en un comunicat que aquest rendiment financer rècord va tenir lloc perquè “els preus del petroli es van enfortir a causa de l’augment de la demanda a tot el món”.

Amnistia adverteix que “ja és hora que l’Aràbia Saudita actuï en interès de la humanitat i doni suport a l’eliminació progressiva de la indústria dels combustibles fòssils, que és essencial per evitar més danys climàtics”.

I és que el govern saudita i el seu Fons d’Inversió Pública posseeixen més del 98% d’Aramco, una font d’ingressos, riquesa i influència per al regne molt important.

Es calcula que el petroli i el gas produïts per Aramco són responsables de més del 4% de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle des de 1965 i, segons un estudi, van representar al voltant del 4,8% de totes les emissions mundials d’aquests gasos el 2018, la més gran de qualsevol empresa de petroli i gas, segons Amnistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA