Un 77% dels empresaris catalans confien facturar més enguany
Així ho indica un informe de KPMG realitzat en col·laboració amb la patronal CEOE
Un 85% avisa que redefinirà durant el 2023 la política de preus per adaptar-la a l’augment dels costos
Tot i preveure una desacceleració econòmica, els empresaris catalans són optimistes i gairebé 8 de cada 10 directius espera facturar més el 2023, un 77%, segons l’informe “Perspectives Espanya 2023 Catalunya” realitzat per KPMG en col·laboració amb la patronal CEOE. D’aquests, un 40% calcula que vendrà un 5% més de productes que el 2022. En total, tan sols un 12% d’empresaris anticipa que facturarà menys.
La inflació, això sí, ha impactat de ple en els comptes de resultats de les empreses catalanes. Un 85% d’empresaris diu que ha redefinit la seva política de preus o pensa fer-ho en els propers mesos per repercutir l’augment de costos. En concret, sis de cada deu companyies ja ha traslladat aquests increments i un 21% ho farà al llarg de l’any. Un 83% planteja renegociar contractes amb els proveïdors. Prop de la meitat ja ho ha fet i un 35% contempla fer-ho aquest exercici. La inflació, així, és una de les preocupacions més importants per l’empresariat, ja que el 63% dels enquestats comparteix que l’increment de preus té un impacte alt o molt alt al marge de beneficis de les seves organitzacions.
Segons l’informe, malgrat tot més de la meitat de l’empresariat no contempla canvis en els seus equips (51%). Un 34% espera contractar més empleats, 14 punts menys que l’any passat, i un 15% preveu rebaixar plantilla al llarg de l’any. També es modera la previsió d’inversió, ja que un 45% diuen que invertiran més enguany, nou punts menys que l’any passat. Un 14% de les companyies invertirà menys que el 2022 i un 41% destinarà la mateixa xifra a millorar el negoci.
Pel que fa a la transformació del negoci, el 72% dels enquestats a Catalunya ja ha replantejat la seva estratègia digital i un 17% planeja fer-ho en els propers dotze mesos, mentre que la meitat (50%) ja ha revisat l’estratègia de sostenibilitat i un 35% ho farà al llarg del 2023.
Pocs dies després del ciberatac massiu a l’Hospital Clínic, l’informe també aporta dades i un 39% dels directius catalans que han participat a l’enquesta assegura que la seva organització ha patit algun ciberincident durant l’últim any.
La demanda més comuna dels directius enquestats al govern és que millori l’eficiència de la despesa pública (47%), seguida per la disminució de la pressió fiscal (39%). La tercera opció són les millores en infraestructures (37%). En aquest sentit, els autors de l’informe destaquen que Catalunya és l’única comunitat analitzada en què les infraestructures es troben entre les demandes principals i assenyalen el corredor mediterrani, els nous accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona o l’ampliació de l’aeroport del Prat com “algunes infraestructures clau que necessitarien un impuls decidit”.