Economia

unió europea

Els ministres de finances de la UE insten la Comissió a tancar el text legislatiu sobre normes fiscals aquest 2023

Calviño ho veu com una qüestió “prioritària” perquè els estats gaudeixin d’un marc de regles “adequat a la realitat”

Els ministres de finances de la Unió Europea –l’Ecofin– han instat la Comissió Europea a presentar un text legislatiu al llarg d’aquest 2023 sobre les normes fiscals de cara els pròxims exercicis.

En un comunicat conjunt publicat aquest dimarts, els vint-i-set dirigents han subratllat la importància que es concreti una estratègia comuna per assegurar una coordinació “efectiva” entre els estats membres i fer front als desequilibris macrofinancers, així com garantir un creixement econòmic sostenible.

En aquest sentit, la vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, ha apuntat que veu aquesta qüestió com a “prioritària” perquè els diferents estats gaudeixi d’un marc de regles “adequat a la realitat actual”.

Sobre el comunicat conjunt de l’Ecofin, Calviño ha volgut remarcar el compromís pactat amb la Comissió Europea que “es mantindrà un diàleg constant per abordar aquelles qüestions on encara no hi ha acord”.

L’escrit publicat aquest dimarts destaca que la posada en marxa d’unes regles fiscals és “crucial” per garantir la sostenibilitat de les finances públiques. En aquest sentit, recorda que la Unió Europea encara ha de fer front a la recuperació posterior a la crisi de la Covid-19 i que, per encarar-la, cal impulsar “reformes ambicioses i inversions substancials”.

Pel que fa a les qüestions on encara hi ha més disparitat d’opinions, els ministres de finances han demanat a la Comissió una major concreció. Així, també exigeixen requisits per aquells estats membres que presenten una situació fiscal estable, un disseny adequat i quantitatiu dels objectius, els terminis per aplicar les reformes i el paper que jugaran les recomanacions de la mateixa Comissió un cop es donin a conèixer els plans nacionals.

Els tractats actuals estableixen que el dèficit públic dels governs se situï per sota el 3% del PIB, mentre que el deute públic es mantingui per sota el 60%. Si bé la proposta inicial de la Comissió apunta en aquesta direcció, també obre la porta a assolir aquests objectius a través de normes menys estrictes, horitzons temporals amplis i tenint en comptes les especificitats de cada país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA