Economia

L’IPC es modera a la UE però l’escalada dels aliments no s’atura

La inflació baixa al febrer una dècima, fins al 9,9%

Tot i que els preus continua en nivells molt alts, sobretot el dels aliments, la inflació continua baixant al conjunt de d’Europa. Ho fa, però, a comptagotes, de forma massa lenta per a la butxaca dels consumidors. Segons les dades oficials que s’acaben de fer públiques, l’IPC s’ha reduït una dècima tant a l’eurozona com al total de la Unió Europea, fins al 8,5 i el 9,9%, respectivament. Les dades, facilitades per l’oficina d’estadística comunitària Eurostat i recollides per Efe, corresponen al febrer i es comparen amb el mes anterior. Si fins ara era l’energia l’apartat més inflacionista, ara ho és la cistella formada per aliments frescos, alcohol i tabac, que s’enfila un 15%, nou dècimes més que al gener. L’energia també s’anota alces però una mica inferiors, de gairebé el 14%, cinc punts menys.

La inflació, el gran mal de cap de l’economia avui en dia, encadena quatre mesos de descensos després d’arribar a l’octubre al seu nivell més alt, del 10,6% a la zona euro i de l’11,5% a l’Europa dels Vint-i-set. Malgrat tot, els preus continuen molt alts i és per això, per intentar frenar l’escalada, que el Banc Central Europeu va aprovar ahir una nova pujada dels tipus d’interès, de mig punt, tot i les actuals turbulència bancàries.

El preu dels aliments frescos és el que més preocupa, per la forta alça i pel seu impacte en la dieta i la butxaca dels consumidors. Al febrer, els aliments processats, alcohol i tabac es van encarir un 15,4% (quatre dècimes més que al gener), seguit de prop pels aliments frescos (14%, 2,6 punts més). Segons l’Eurostat, l’Estat espanyol és el tercer soci de la UE amb la inflació més baixa (6%), només per darrera de Luxemburg (4,8%) i Bèlgica (5,4 %). Entre els països de la UE, quinze van veure reduïda la taxa d’inflació, en deu va augmentar i es va mantenir estable en dos més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona