Economia

Acord per apujar salaris i repartir riquesa

És un acord positiu per a l’interès general del país, que posa en valor el diàleg social i el treball sindical i que atorga estabilitat i confiança a l’economia

El 10 de maig, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives (CEOE i CEPYME i CCOO i UGT) vam signar el cinquè acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva (V AENC) per als pròxims anys (2023-2025).

Es tracta d’un acord que posa en valor el diàleg social i la capacitat de la negociació col·lectiva per impulsar la millora dels drets i les condicions laborals de les persones treballadores, la recuperació salarial, la qualitat de l’ocupació i per contribuir a la cohesió i la pau social tan necessària en un context social i econòmic incert com el que vivim en l’actualitat. L’acord estableix una pujada de salaris del 10% per als pròxims tres anys amb un 3% addicional en cas que la inflació sigui superior a la pujada pactada.

Això s’ha de traslladar als convenis col·lectius, amb increments d’un 4% per al 2023, d’un 3% per al 2024 i d’un 3% per al 2025. A més, s’ha d’incorporar una clàusula de revisió amb increments de fins a l’1% addicional si la inflació sobrepassa aquests increments.

L’objectiu d’aquests increments és recuperar els salaris i repartir els beneficis. Els treballadors i treballadores, sobretot aquells i aquelles amb salaris més baixos, són els principals perjudicats per la crisi inflacionista. Els preus continuen mantenint-se molt alts, especialment en béns i serveis essencials com els aliments. L’IPC del mes d’abril se situa a Catalunya en un 3,9%, i el cistell de la compra és un 12,2% més car que ara fa un any.

La pèrdua de poder adquisitiu dels salaris en els últims anys ha posat en situació de vulnerabilitat milers persones. A Catalunya, el 34,8% de les llars no té capacitat per afrontar les despeses imprevistes, el 14,8% ha tingut retards en el pagament de l’habitatge habitual i/o de compres a terminis el 2022 i un 8% ha tingut molta dificultat per arribar a final de mes. A més, gairebé el 31% no es va poder permetre marxar de vacances una setmana a l’any.

Davant d’aquesta situació, l’acord és essencial perquè permetrà alleugerar les dificultats actuals de milers de treballadors i treballadores. En definitiva, es tracta d’un acord positiu per a l’interès general del país, que posa en valor el diàleg social i el treball sindical, que atorga estabilitat i confiança a l’economia i que promou un millor repartiment de la riquesa que s’està creant, impulsant, a més, la negociació col·lectiva per desbloquejar els convenis pendents de subscriure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida