Economia

sequera

Denuncien que hi ha fruiters regats pel canal d’Urgell que han perdut tota la collita

Afrucat parla de “mort anunciada” dels arbres de moltes finques per la falta de previsió davant la sequera

El cost de la pèrdua pot arribar als 770 milions d’euros

El primer reg de supervivència es farà al juny

L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, ha denunciat que molts fruiters de finques regades pel canal d’Urgell ja han perdut tota la collita. Aquesta afirmació topa directament amb les manifestacions de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que aquest dimecres va comunicar als pagesos que es van manifestar per la manca d’aigua, que amb el cabal actual dels embassaments d’Oliana i Rialb es podrien fer dos regs de supervivència amb el canal.

Afrucat, en canvi, posa com a exemple un camp de nectariners al terme de Castelldans (Garrigues), on els arbres mostren símptomes evidents d’estrès hídric, amb la fruita arrugada i pèrdua de fullam. “El que veiem en aquest camp és l’inici d’una mort anunciada”, ha valorat Manel Simon, director general d’Afrucat, en declaracions a l’ACN. Simon ha reiterat que, més enllà de la producció que es perdrà enguany, la prioritat de la patronal fructícola és assegurar la supervivència dels arbres. Per això caldrien almenys tres o quatre regs

El canal d’Urgell rega unes 9.000 hectàrees de fruiters. Afrucat xifra en 170 milions d’euros les pèrdues pel que fa costos que el sector tindrà enguany en cas de perdre tota la producció. En el cas que els arbres no sobrevisquin, però, la xifra ascendeix fins als 770 milions. Per tot plegat, la patronal fructícola demana que es redueixi un 20% l’aigua destinada a l’aigua de boca i a mantenir el cabal ecològic per assegurar la supervivència dels arbres.

Primer reg al juny

De moment, el ple de la junta de govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) ha acordat realitzar el primer reg de supervivència dels arbres fruiters durant el mes de juny. El ple, celebrat aquest dijous a Mollerussa, considera que amb les reserves actuals als embassaments d’Oliana i Rialb, que sumen 69.011 hectòmetres cúbics, el 14,14% de la seva capacitat, es pot garantir la distribució d’un torn de reg als arbres a l’estiu. Així mateix, els regants estan a l’expectativa d’anunciar un segon torn de reg de cara a mig estiu, que dependrà de les aportacions del riu Segre i la climatologia de les pròximes setmanes. .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA