Economia

societat

Les comarques gironines concentren el 44% dels habitatges d’ús turístic registrats a Catalunya

Al llarg de l’última dècada, les llicències a la demarcació s’han multiplicat per quatre

Els habitatges d’ús turístic (HUT) registrats a les comarques gironines representen un 43,9% dels que hi ha donats d’alta a tota Catalunya. En concret, són 42.897 dels 97.696 totals, segons informa l’ACN. A més, els HUT a la demarcació s’han multiplicat per quatre durant l’última dècada: s’ha passat de 10.136 pisos turístics registrats el 2013 a les comarques gironines, a 42.897 (en dades fins al 15 d’abril d’aquest 2023).

Des de la Direcció General de Turisme de la Generalitat alerten, però, que això no significa necessàriament que hagi augmentat l’activitat, sinó que “les dades només indiquen que n’hi ha més de legalitzats”.

La subdirectora general d’Ordenació i Inspecció Turística de la Generalitat, Anna Martínez, atribueix aquesta concentració al fet que a Girona acumula molts “pols turístics” on la demanda d’allotjament fa que aquest model vagi a l’alçada, com és el cas del Pirineu, la ciutat de Girona i, sobretot, la Costa Brava. En concret, per comarques, on més habitatges d’ús turístic hi ha actualment és a l’Empordà. El Baix Empordà n’acumula 16.799 i l’Alt Empordà en té donats d’alta una xifra molt similar: 16.125. A la resta de la demarcació, la xifra és significativament inferior. La Selva en té registrats 6.871; la Cerdanya, 980; el Gironès, 959; la Garrotxa, 403; el Ripollès 559; el Pla de l’Estany, 200 i la part d’Osona que pertany a Girona en té un.

Durant l’última dècada, on més han augmentat els registres d’HUT és a la Cerdanya, on s’ha passat de 44 llicències (2013) a 980 (2023); és a dir, que s’han multiplicat per vint. La segona comarca on més han incrementat és al Gironès, multiplicant-se per quinze i passant de les 61 a les 959. Per la seva banda, al Pla de l’Estany s’han enfilat de les 13 a les 200. Les comarques de Girona on l’increment ha estat menor són la Selva, que tenia 1.849 HUT el 2013 i segons les últimes dades n’acumula 6.871, i el Baix Empordà, que ha passat de 4.354 a 16.799.

Des de Turisme insisteixen a dir que la normativa que obliga aquesta activitat a estar registrada serveix per “evitar que es converteixi en una competència deslleial per al sector i regular-la”. Detallen que l’activitat no és nova i que “donar-los d’alta serveix per tenir dades de quants n’hi ha a cada zona”. La llei que els regula es va aprovar a Catalunya el 2012 sent “pionera a Europa”.

Es consideren habitatges d’ús turístic tots aquells immobles sencers o llars compartides que es lloguen per un període de temps continu igual o inferior a 31 dies. Per donar-los d’alta, cal consultar si l’Ajuntament del municipi on està ubicat ho permet i, si és el cas, sol·licitar-ho a la Generalitat. “Regular-los garanteix que s’adeqüen a la normativa perquè ho comproven els ajuntaments i permet establir un control”, afegeixen les mateixes fonts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA