Economia

Noves cooperatives

El govern planteja que les cooperatives agràries vagin més enllà de la producció d'aliments i que s'orientin a la prestació de serveis socials o culturals. Segons va explicar a l'AVUI la directora general d'Economia Cooperativa de la Generalitat, Mireia Franch, la reforma de la llei de cooperatives que estudia el govern apunta que aquestes entitats "es podrien orientar a nous serveis, de manera que passessin de cooperatives agràries a cooperatives rurals".
El departament de Treball analitza l'activitat de les cooperatives agràries i planteja què poden fer de nou, ja que la rendibilitat del seu negoci ordinari no és suficient per mantenir moltes entitats.

A banda de l'atenció a la gent gran o a les persones dependents, també s'analitzen les possibilitats d'intervenir en la gestió de terres, especialment en la d'aquelles que pertanyen a pagesos jubilats, la producció de les quals és necessària per a la cooperativa.

Llei de dependència
Segons la presidenta de la Federació de Cooperatives de Treball, Pepa Muñoz, el desenvolupament de la llei de dependència pot ajudar a pal·liar l'esllanguiment de les cooperatives.

A Catalunya se'n van crear 411 l'any 2000, però només 130 l'any passat. Actualment hi ha al país 4.790 cooperatives. El sector d'atenció a les persones agrupa uns 6.000 llocs de treball a les cooperatives catalanes, segons va explicar Muñoz.

Altres aspectes que el govern vol potenciar són la col·laboració entre cooperatives o directament les fusions, especialment al sector agrari. Per tal d'estimular la formació d'aquestes entitats, es volen alleugerir les càrregues administratives i modernitzar la gestió a la recerca d'un enfocament més comercial.

Aquesta és una demanda de la Federació de Cooperatives Agràries, que presideix Xavier Tubert, que reclama "mecanismes per prendre decisions àgils i orientades al mercat, perquè qui marca el ritme és el consumidor", i que "prioritzin aquells socis que aporten la part principal de la producció".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.