Economia

JORDI MORA RIERA

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA PER AL FOMENT DE L’ECONOMIA DEL BÉ COMÚ

“Els diners han de ser un mitjà, no un objectiu”

No es jutja el fet de tenir beneficis, però sí que es vol assegurar que sempre s’aconsegueixin vetllant pel bé comú
Només serà possible el creixement si hi som tots, en el sentit que hem de poder créixer junts i justament

Aquesta és una de les pre­gun­tes que posa­rem sobre la taula a la pri­mera de les jor­na­des Inno­va­lors, que se cele­brarà dijous vinent a l’espai Citi­lab de Cor­nellà de Llo­bre­gat. L’eco­no­mia del bé comú va néixer el 2010 de la mà de l’austríac Chris­tian Fel­ber. Aquest eco­no­mista va obser­var que en les prin­ci­pals eco­no­mies del món les cons­ti­tu­ci­ons dels dife­rents països mira­ven de pre­ser­var els drets i els prin­ci­pis de la soli­da­ri­tat i la dig­ni­tat humana. Però en el moment en què va aparèixer la crisi econòmica, finan­cera i immo­biliària de l’any 2008, una crisi sos­tin­guda en el temps que ha patit sobre­tot la ciu­ta­da­nia, van ser empre­ses com els bancs les que van ser res­ca­ta­des. No es va veure la volun­tat de bata­llar per la dig­ni­tat humana i per la justícia social i la soli­da­ri­tat. En aquell moment, ell pro­posa un nou model econòmic en què el diner té com a importància ser un mitjà per acon­se­guir bene­fi­cis per a un bé comú, i no pas un objec­tiu en si mateix. Aquest és el prin­cipi bàsic.

Nor­mal­ment, la salut de les eco­no­mies es mesura amb el pro­ducte inte­rior brut i per tant es con­si­de­ren pròspe­res aque­lles eco­no­mies o aquells països en funció de com evo­lu­ci­ona aquest indi­ca­dor. Però amb les dades del PIB no se sap si dar­rere del crei­xe­ment econòmic hi ha actu­a­ci­ons en con­tra del medi ambi­ent, que hagin pro­vo­cat que esti­gui menys con­ser­vat, o bé que no es tin­guin en compte aspec­tes soci­als i labo­rals. Fins ara el model econòmic con­sis­teix a bus­car el màxim bene­fici i llui­tar con­tra la com­petència per acon­se­guir-lo. Nosal­tres pen­sem que el diner és neces­sari per poder viure, per poder pagar sala­ris i perquè les empre­ses con­vis­quin entre elles. I al mateix temps defen­sem que cal mirar de col·labo­rar pel bé comú, perquè tot­hom se’n pugui bene­fi­ciar. 

La qüestió és que no s’ha de convèncer només les empre­ses, s’ha de convèncer tot­hom. Aquesta és una de les vir­tuts de l’eco­no­mia del bé comú, que és un movi­ment que va de baix cap a dalt. Només ho farem pos­si­ble en el moment en què siguem capaços de por­tar aquest model als dife­rents espais que poden tenir incidència en la nos­tra soci­e­tat. En aquest sen­tit, és un model que s’ha por­tat a l’àmbit edu­ca­tiu, perquè les noves gene­ra­ci­ons siguin cada vegada més cons­ci­ents d’aquests valors que s’estan bus­cant. També està adreçat a les per­so­nes i a les orga­nit­za­ci­ons. S’ha d’acon­se­guir que les empre­ses d’avui en dia, en aquest món capi­ta­lista, també seguei­xin aquests valors. El món muni­ci­pal, per la seva pro­xi­mi­tat, és el que d’alguna manera té una major incidència en la vida diària dels ciu­ta­dans, i s’hi està tre­ba­llant. Aquest és un model econòmic que es dife­ren­cia de les eco­no­mies més solidàries, com les coo­pe­ra­ti­ves, en el fet que vol irrom­pre en el món capi­ta­lista. No es jutja el fet que una empresa pugui tenir un compte de pèrdues i de guanys posi­tiu, però sí que es vol asse­gu­rar que això sem­pre s’acon­se­gueixi vet­llant pel bé comú, vet­llant pels drets dels tre­ba­lla­dors, pels drets dels tre­ba­lla­dors dels proveïdors, pel medi ambi­ent, per la justícia social, per la dig­ni­tat humana, etc. 

Aquí, com sem­pre, serà la nor­ma­tiva la que acabi fent que les empre­ses seguei­xin un model o un altre. La civi­lit­zació humana és així i ho veiem amb el pas del temps. El que pri­mer va pre­val­dre sobre­tot van ser els drets soci­als. Tots els països han mirat d’incor­po­rar nor­ma­ti­ves per vet­llar pels drets labo­rals, la igual­tat de gènere... Ens feia mal als ulls veure com algu­nes mul­ti­na­ci­o­nals produïen els seus pro­duc­tes a base de mà d’obra infan­til o a base d’explo­tació labo­ral. Ara la mirada es va girant també cap al medi ambi­ent i la seva pre­ser­vació. Aquest ha sigut més o menys l’ordre que s’ha seguit. Però és curiós, rela­ci­o­nat amb la capa­ci­tat de convèncer sobre aquest nou sis­tema, que en l’àmbit muni­ci­pal estem tenint més bons resul­tats en ajun­ta­ments petits que no pas en grans. 

Hem fet acti­vi­tats en loca­li­tats com Ter­rassa, Saba­dell o Bar­ce­lona, però ens resulta molt més fàcil el camí d’entrar en muni­ci­pis més petits. En aquests és on real­ment pots sor­tir a pas­se­jar i veure el que volen els veïns. Als muni­ci­pis petits con­vi­uen 24 hores al dia i set dies a la set­mana el món de la gover­nança i el món de la ciu­ta­da­nia. Com­par­tei­xen el mateix espai. Muni­ci­pis com Santa Coloma de Que­ralt o el Bruc ja han fet el seu balanç del bé comú, que és aquesta eina objec­tiva que ens per­met veure com de prop dels valors que defen­sem està una orga­nit­zació.

Sí, exis­teix un sis­tema científic que ja des del començament va impul­sar Chris­tian Fel­ber. El balanç del bé comú és una matriu que iden­ti­fica els prin­ci­pals grups d’interès de qual­se­vol enti­tat, com poden ser els proveïdors, els cli­ents, els matei­xos tre­ba­lla­dors, o el seu entorn imme­diat. La situ­ació d’aquests grups s’observa tenint en compte aquests valors que con­si­de­rem el bé comú: la dig­ni­tat humana, la soli­da­ri­tat, la justícia social, el medi ambi­ent, la par­ti­ci­pació... Es genera una matriu amb case­lles, igual com es faria en una audi­to­ria, i es van com­pro­vant evidències sobre allò que aque­lla enti­tat està fent i allò que s’espera que faci. No es tracta d’actuar només com marca la nor­ma­tiva, sinó d’anar més enllà. Si només es fa el que diu la nor­ma­tiva, el balanç surt 0. Es tracta d’un mètode objec­tiu que va ser vali­dat per la Comissió Euro­pea l’any 2015.

Exis­tei­xen títols d’audi­tors o faci­li­ta­dors que poden aju­dar enti­tats i orga­nis­mes en aquest procés, és com imple­men­tar un cer­ti­fi­cat. Allà on estem tenint més incidència i ho vivim molt ple­na­ment, on veiem que real­ment és un model que ha d’anar de baix cap a dalt, és en el món muni­ci­pal. En el cas de Santa Coloma de Que­ralt, per exem­ple, vam par­lar amb tots els grups polítics, no només amb la regi­do­ria que va impul­sar-ho. Hem pogut par­lar amb la ciu­ta­da­nia fent assem­blees democràtiques. Aquesta eco­no­mia del bé comú ha de pros­pe­rar a través de la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana; a la nos­tra pàgina web s’hi pot veure la llista d’orga­nis­mes i empre­ses que s’hi han adhe­rit. 

En l’àmbit edu­ca­tiu s’ha fet una aposta molt impor­tant des de les esco­les Fedac, ja n’hi ha una desena que han apli­cat el balanç. Tenen aquests prin­ci­pis de l’eco­no­mia del bé comú inte­grats en el seu ADN. També tenim con­ve­nis de col·labo­ració amb la UOC i amb la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona. En l’àmbit orga­nit­za­tiu hi ha empre­ses com Sori­guer, la coo­pe­ra­tiva Aba­cus, embo­tits La Selva, Grup Eulen, Can Cet, Ser­tram, Ins­ti­tut Gutt­mann... Són enti­tats que ja estan apos­tant per aquest tipus de canvi i per fer l’exer­cici de com­pro­var com de prop estan d’aquest bé comú. Ente­nem que l’eco­no­mia del bé comú per­sis­teix i per­sis­tirà, per la seva pròpia essència. Només serà pos­si­ble el crei­xe­ment si hi som tots, en el sen­tit que hem de poder créixer junts i jus­ta­ment. 

Aquest també és un tema que deba­trem a la jor­nada del dia 15. Sor­geix la neces­si­tat de vet­llar per un crei­xe­ment per­so­nal, amb els valors que hem estat comen­tant, però en esce­na­ris de decrei­xe­ment. És el que ens diu la teo­ria del dònut. En un pri­mer cer­cle tenim tot allò que anem con­su­mint, i en un segon cer­cle tots els recur­sos que té el pla­neta. Els estem con­su­mint tan ràpid que el dònut és cada cop més prim. El gran repte és com podem fer aquest crei­xe­ment per­so­nal en valors però sense que necessària­ment hi hagi un crei­xe­ment des­me­su­rat del con­sum de recur­sos, que ja veiem que ens porta al col·lapse. En aquest procés són impor­tants la inno­vació i la tec­no­lo­gia? Sí, per això en aquesta pri­mera jor­nada Inno­va­lors volem ser capaços de gene­rar start-ups amb nous valors per a la soci­e­tat, inno­vació, crei­xe­ment... La tec­no­lo­gia pot ser molt útil per acon­se­guir millo­res en la vida de les per­so­nes i l’hem de com­pa­ti­bi­lit­zar amb el bé comú. La segona jor­nada, que farem a l’octu­bre, trac­tarà sobre com cons­ci­en­ciar perquè els con­su­mi­dor i cli­ents siguin capaços d’enten­dre i seguir aquest tipus de pràcti­ques.