Economia

Els regants de l’Urgell acorden salvar la collita de la fruita

Opten per mantenir el reg als fruiters i sacrificar el cereal d’estiu i el farratge

L’assemblea de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell ha aprovat avui, gairebé per unanimitat, destinar les reserves de 50 hectòmetres cúbics d’aigua, que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va autoritzar la setmana passada, a salvar la collita dels fruiters. Es tracta d’unes 9.300 hectàrees que, d’aquesta manera, podran fer quatre torns de reg. Fins i tot es farà una reserva d’aigua de cara a la pròxima campanya. Per contra, la mesura “sacrifica” 13.000 hectàrees de cereal d’estiu i farratge, cultius que no es poden regar des del tancament de la infraestructura a finals d’abril i pels quals els pagesos podran demanar ajuts que oscil·laran entre els 700 i 900 euros per hectàrea, xifra que podria augmentar. De fet, aquestes hectàrees ja van quedar afectades pel tancament del canal i els regants defensen que la dotació que ha autoritzat la CHE és insuficient per destinar-la a aquestes finques ja que necessitarien 120 hectòmetres cúbics d’aigua, uns 30 per torn, que no tenen.

La decisió sobre el repartiment de la dotació extra d’aigua que va aprovar la CHE l’han pres els 135 síndics, representants d’ajuntaments i industrials i els 20 presidents de les col·lectivitats que han assistit a l’assemblea extraordinària d’avui. Només dues persones han votat en contra de la proposta per“salvar la collita dels arbres “, segons ha explicat el president dels regants, Amadeu Ros.

La mesura beneficia 9.300 hectàrees de fruiters, principalment poma i pera, del total de 50.000 hectàrees que rega el canal principal. Els primers torns de reg podrien començar aquest mateix dijous i, en total, permetran regar els camps fins a quatre vegades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona