Economia

estats units

La Fed puja els tipus fins al 5,5%, el seu nivell més alt en vint-i-dos anys

Reconeix que la inflació continua elevada

La Reserva Federal (Fed) dels Estats Units ha aprovat aquest dimecres una pujada dels tipus d’interès d’un quart de punt fins a situar-los en una forquilla d’entre el 5,25% i el 5,5%, el seu nivell més alt des del gener del 2001, informa l’agència Efe. El banc central nord-americà reprèn així la seva campanya d’encariment del preu dels diners més agressiva en dècades per intentar controlar la inflació. I és que aquest augment arriba després que el mes passat hagués decidit no tocar el preu dels diners, quan després de deu increments consecutius va decidir mantenir els tipus en una forquilla del 5 i el 5,25%. Una pausa que va coincidir amb la crisi bancària desencadena als EUA amb el col·lapse de Silicon Valley Bank la passada primavera.

En un comunicat emès aquest dimecres al final de dos dies de reunió i recollit per Efe, la Fed explica que els indicadors més recents apunten que l’activitat econòmica s’ha expandit a “un ritme moderat”, mentre que la creació de llocs de treball ha estat “sòlida en els últims mesos” i la taxa de desocupació s’ha mantingut baixa, tot i que “la inflació continua elevada”.

En la nota, el banc central nord-americà destaca, a més, que el sistema bancari “és fort i resistent”, considerant probable que, unes condicions creditícies més estrictes per a les famílies i les empreses, pesin sobre l’activitat econòmica, la contractació i la inflació, tot i que admet que l’abast d’aquests efectes “continua sent incert”, per la qual cosa romandrà molt atent als riscos de la inflació.

La decisió de la Fed, serà probablement seguida aquest dijous pel Banc Central Europeu (BCE). Els mercats donen per descomptat que l’entitat aprovarà una pujada d’un quart de punt també dels tipus, que de materialitzar-se serà la novena d’aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.