Economia

ECONOMIA

La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però de més qualitat

Es considera que la sequera podrà contribuir a collir un raïm millor

La denominació preveu un descens del 20% i alerta que els senglars s’han convertit en una “plaga”

La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però amb un vi de millor qualitat per la sequera, segons informa l’agència Acn. La falta de pluges provocarà un descens de prop del 20% de la producció de raïm, que s’acostarà als 60.000 hectolitres. A aquest descens s’hi sumen els efectes devastadors dels senglars i cabirols, que ja s’han convertit en una “plaga” que no troba menjar i arrasa els camps. “Hi ha algunes vinyes que directament no es colliran”, ha assegurat el president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO, Pau Albó. D’altra banda, la sequera ha provocat que els ceps no hagin crescuts prou, hi hagi un gra més petit i que s’hagin hagut d’aclarir per permetre la maduració adequada.

Menys raïm però de més qualitat. La sequera propiciarà que les vinyes de la DO Empordà redueixin la producció en prop d’un 20% però, per contra, el vi serà més bo. Així ho ha assegurat Albó durant la roda de premsa que dona el tret de sortida a la verema de la denominació.

Tot i que el raïm es va començar a recollir fa dues setmanes, aquests dies els cellers “treballen a tot drap” recollint les diferents varietats, entre elles les garnatxes. Precisament les que més ha resistit l’embat han estat les varietats centenàries, com les garnatxes i les carinyenes. “Són les més resilients”, explica Albó.

La falta d’aigua ha fet que els ceps no hagis crescut prou i han generat un gra molt més petit tot i que lliure “de malalties”. Això ha obligat als cellers a fer aclarides. O dit d’una altra manera, a treure raïm i llençar-lo al terra perquè el cep tenia menys massa foliar de la que podia suportar la producció. “Calia equilibrar el vi”, diu Albó.

El responsable del celler Mas Llunes de Garriguella, Antoni Roig, diu que ells sempre han estat més partidaris de “deixar cobertes vegetals” als ceps però que enguany s’han vist obligats a abandonar aquesta pràctica.

A principis d’agost, la manca de pluges auguraven una pèrdua de la producció d’entre el 25 i el 30% però les precipitacions dels últims dies han millorar les previsions, que ara xifren en un 20%. En total, preveuen recollir al voltant de 60.000 hectolitres.

A la falta d’aigua s’hi suma l’acció de senglars i cabirols. “S’han convertit en una plaga”, assegura Albó. Una problemàtica que en els darrers anys s’ha vist agreujada justament per la sequera que ha provocat que aquests animals busquin a les vinyes i altres conreus l’aigua i el menjar que no troben a les muntanyes.

A més, el fet que hi hagi menys conreus de regadiu com el blat de moro han fet que hi hagin acudit en massa. “Als llocs on casi no hi ha vinya és on més mal han fet”, explica el responsable de la DO. Per fer-hi font, des del Consell Regulador de la DO Empordà tornen a reclamar a les administracions mesures per evitar aquesta situació que es repeteix cada any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona