Economia

El 86% de les grans fortunes de l'Estat no fan la declaració de patrimoni

Fiscal

L'orga­nit­zació que agrupa els tècnics d'Hisenda, Gestha, ha emès un comu­ni­cat amb motiu de l'ope­ració ini­ci­ada recent­ment pel govern ale­many con­tra un miler de mul­ti­mi­li­o­na­ris germànics que eva­dien les seves for­tu­nes al prin­ci­pat de Liech­tens­tein, una actu­ació que els tècnics con­si­de­ren "exem­plar". I és que, per aquests tècnics, aquesta ope­ració hau­ria de ser­vir de model a l'Agència Tri­butària espa­nyola per loca­lit­zar el 86% de les grans "for­tu­nes espa­nyo­les" que dis­po­sen d'un patri­moni supe­rior als 10 mili­ons d'euros i no com­plei­xen amb les seves obli­ga­ci­ons fis­cals en no fer la decla­ració sobre el patri­moni, fet que cons­tata que l'evasió fis­cal és més ele­vada com més gran és la for­tuna que s'ostenta.
Els tècnics agru­pats a Gestha han fet el seu càlcul cre­uant les dades dels trams de la base impo­sa­ble de l'impost de patri­moni amb les dades de què dis­po­sen de la banca pri­vada. A par­tir de la com­pa­ració d'aques­tes dues bases de dades, els tècnics afir­men que el 18% de les per­so­nes amb béns acre­di­tats entre mig milió i un milió d'euros defrau­den a Hisenda, men­tre que aquest índex puja fins al 45% en per­so­nes que fixen el seu patri­moni entre un i deu mili­ons.

Els tècnics d'Hisenda expli­quen que les "bor­ses d'evasió fis­cal més grans" de les grans for­tu­nes es con­cen­tren bàsica­ment en aque­lles pro­pi­e­tats rela­ci­o­na­des amb el capi­tal mobi­li­ari i immo­bi­li­ari, que repre­sen­ten el 93% de tots els béns i drets decla­rats.

Els béns vin­cu­lats a les acti­vi­tats econòmiques, les asse­gu­ran­ces i ren­des, així com els vehi­cles, pells, joies i objec­tes d'art són també "punts sos­pi­to­sos de frau" però de menor quan­tia patri­mo­nial.

Segons els tècnics d'Hisenda, actu­al­ment només hi ha a l'Estat espa­nyol 132 con­tri­bu­ents que decla­rin un patri­moni net supe­rior als 30 mili­ons d'euros, cosa que suposa uns ingres­sos a la hisenda pública de gai­rebé 42,5 mili­ons, una mit­jana de 322.000 euros per per­sona.

D'altra banda, les per­so­nes que decla­ren un patri­moni entre 6 i 30 mili­ons d'euros són 2.525, que apor­ten el 10% dels ingres­sos tri­bu­ta­ris en con­cepte d'impost de patri­moni.

Els tècnics d'Hisenda denun­cien la "tímida col·labo­ració i coor­di­nació" amb les admi­nis­tra­ci­ons autonòmiques i locals que fa ser­vir l'Agència Tri­butària espa­nyola en la lluita con­tra el frau.

El secre­tari gene­ral de Gestha, José María Molli­nedo, explica que men­tre l'actu­ació con­tra el frau fis­cal fa que Ale­ma­nya regis­tri una eco­no­mia sub­mer­gida que sig­ni­fica el 6% del PIB ale­many, a l'Estat espa­nyol aquesta eco­no­mia irre­gu­lar con­cen­tra un 23% del PIB, i absor­beix el 25% dels bit­llets de 500 euros dels tretze països de la zona euro.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.