Economia

Allau de cambrers immigrants

El sector ocupa el 13,3% d'estrangers amb contracte de treball a Catalunya, només per sota de la construcció

El 97,8% de les empre­ses d'hos­ta­le­ria i res­tau­ració de Cata­lu­nya tenen tre­ba­lla­dors immi­grants en les seves plan­ti­lles i un 57,8% del total tenen com a mínim la mei­tat de la plan­ti­lla for­mada per immi­grants, segons un estudi fet públic ahir pel Gremi de Res­tau­ració de Bar­ce­lona. I és que es tracta d'un sec­tor que ocupa el 13,3% d'estran­gers amb con­tracte de tre­ball a Cata­lu­nya, més de 45.000 en total i només per sota de la cons­trucció, segons les últi­mes dades ofi­ci­als.

L'inves­ti­ga­dor i res­pon­sa­ble tècnic de l'estudi, Xavier Gironès, va expli­car que la tendència que els cam­brers siguin estran­gers és "crei­xent i ten­dirà cap al 100%", tot i que va des­car­tar que arribi a aquest extrem. El país que aporta més tre­ba­lla­dors a la res­tau­ració cata­lana és el Pakis­tan, amb un 12,2% del total. Per con­ti­nents, els ame­ri­cans copen el 48% dels llocs de tre­ball del sec­tor ocu­pats per immi­grants, seguits dels asiàtics (24%), afri­cans (11%), euro­peus (10%) i oceànics (7%).

Els immi­grants ocu­pen càrrecs de poca res­pon­sa­bi­li­tat, com va expli­car Xavier Gironès, que va mos­trar-se con­vençut, però, que "estem en una pri­mera fase" i que això can­viarà gràcies a la for­mació. La rea­li­tat, però, és que tots els estran­gers enques­tats es tro­ben o bé de cara al públic, com els cam­brers, o a la cuina, com cui­ners i auxi­li­ars, i cap dels con­sul­tats ocupa càrrecs direc­tius.

El relleu
El pre­si­dent del Gremi de Res­tau­ració de Bar­ce­lona, Gaietà Farràs, va expli­car que el sec­tor "està vivint una revo­lució a Cata­lu­nya, que és reco­ne­guda a tot el món". Així, Farràs va mos­trar-se con­vençut que els tre­ba­lla­dors immi­grants supo­sa­ran una con­ti­nu­ació del model res­tau­ra­dor català, que "ve de la cul­tura de l'esforç de la post­guerra". "El model -va dir- té un recanvi, que són els immi­grants, que també vénen de la cul­tura de l'esforç i volen tre­ba­llar a l'hos­ta­le­ria".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.