Economia

Bona collita d’avellana gironina que arriba a les 1.000 tones

La calor inu­sual del mes d’octu­bre ha fre­nat la que, en gene­ral, ha estat una bona collita d’ave­llana a les comar­ques giro­ni­nes, segons explica l’Acn. La sequera no ha afec­tat aquest fruit, ja que la quan­ti­tat d’aigua que neces­sita és baixa. De fet, només amb un “punt de suport d’aigua” a l’arrel del tronc n’hi ha prou, però la calor sí que ha “fet mal”. El pre­si­dent d’ave­llana de Bru­nyola comar­ques giro­ni­nes, Albert Horta, explica que “el que vol l’arbre és fred i glaçades i no estar a 30 graus a l’octu­bre”. Segons l’Acn, això ha fet que la qua­li­tat d’algu­nes ave­lla­nes se’n res­sentís i s’han aca­bat des­car­tant. Amb tot, Horta es mos­tra satis­fet de com ha anat la collita, però lamenta les difi­cul­tats que tenen per poder ven­dre a un “preu just” el pro­ducte.

Unes 1.000 tones d’ave­llana s’han reco­llit aquest any a les comar­ques giro­ni­nes. La gran majo­ria es con­su­mi­ran a Cata­lu­nya, ja sigui tor­rada, sense tor­rar o com a base per altres ela­bo­ra­ci­ons com crema d’ave­lla­nes o, fins i tot, torró. La d’aquest any no ha estat una mala collita, si bé l’epi­sodi de calor de prin­ci­pis d’octu­bre no ha aju­dat i alguns fruits s’han hagut de des­car­tar. El pro­blema és que la copa de l’arbre pateix espe­ci­al­ment amb les altes tem­pe­ra­tu­res i s’acaba fent malbé.

Per con­tra, les plu­ges de pri­ma­vera es van allar­gar fins pas­sat el juny i això va per­me­tre man­te­nir a rat­lla la calor i per tant afa­vo­rir una bona pro­ducció. I és que la sequera no és un pro­blema per l’ave­llana, ja que es tracta d’un fruit que no neces­sita una gran quan­ti­tat d’aigua. Horta explica que només amb un punt de suport a la base durant el mes d’agost n’hi ha hagut prou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.