Economia

Les comarques de muntanya, l’Àrea Metropolitana i l’eix de Girona lideren la recuperació econòmica l’any 2022

Segons l’Anuari Comarcal BBVA 2023, continua la millora després del “xoc” de la covid

“Estem tornant on estàvem just abans del xoc de la covid, que va ser sense precedents”, ha afirmat Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada, a la presentació de l’Anuari Econòmic Comarcal BBVA 2023, que mostra com les Comarques de Muntanya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’eix de Girona lideren el creixement de l’economia catalana per la empenta, en aquests àmbits, dels serveis privats personals i productius. En general, la tendència es manté i continua la forta recuperació de 2021, amb un augment del 5,5% del PIB. Tot i això, l’anuari mostra que l’augment ha estat insuficient per compensar la forta davallada del PIB de 2020, d’un -11,9%. El PIB de 2022 si situa encara un -1,3% per sota del de 2019 i un -1,0% en Valor Afegit Brut (VAB), un indicador que mesura tant la productivitat com la riquesa generada, que durant el 2022 va créixer un 5,6%. Per sectors, la situació s’explica per la millora dels serveis privats personals –comerç, hostaleria, restauració i activitats recreatives– i la construcció. Tant indústria, afectada per l’increment del preus de les matèries, com el sector primari –agrícola i ramader–, influenciada a més per les condicions meteorològiques, van patir davallades. Si es fa l’anàlisi en termes de VAB, tot i que s’ha produït una recuperació i hi ha hagut una recuperació tant en 2021 com en 2022, encara hi ha sectors que necessiten temps per absorbir el que va suposar la pandèmia.

Per territoris hi ha diferències. Les comarques del nord-oest de Catalunya van encapçalar el creixement, ja que van augmentar el VAB un 7,6%, liderades per la Vall d’Aran (+12%), l’Alta Ribagorça (+9%) i la Cerdanya (+8,2%). En segon lloc, destaca l’eix de Girona, que va créixer un 6,5% en VAB, impulsat per l’Alt Empordà (+7,9%) i el Baix Empordà (+7,5%). L’àrea de Barcelona va pujar un 5,8%, amb el Barcelonès (+6,8%) al capdavant. També destaca el creixement del Baix Penedès (7,6%) i el Pallars Sobirà (+6,8%).

“Catalunya té una gran dependència dels serveis privats personals”, ha apuntat Oliver. El document remarca que el VAB dels serveis va augmentar un 7,9% durant el 2022. Per territoris, a les comarques de muntanya va créixer un 14,7%, un 13,8% a Tarragona, un 12,6% a Lleida, un 12,5% a Girona, un 10,3% a Lleida, un 10,2% a les comarques centrals i un 9,5% a Barcelona. L’economista ha explicat que aquestes xifres es relacionen a una major demanda interna relacionada amb el turisme. En canvi, el pes que té l’agricultura a Lleida serveix com a principal argument per explicar que aquesta demarcació fos la que menys va créixer durant el 2022 en relació amb l’any anterior. El sector primari va registrar una davallada del 22,9% a Lleida, un 19,8% a les comarques centrals i un 14,5% a Tarragona. La menor caiguda va ser a Girona (-2%) i les comarques de l’àrea metropolitana de Barcelona. Al conjunt de Catalunya va caure un 13,9%.

A la presentació Oliver, ha destacat que l’ocupació durant l’any 2022 va continuar creixent i mantenint la dinàmica de 2021. Tot i que en l’àmbit turístic encara s’està per sota dels nivells d’abans de la pandèmia, s’ha vist una millora que es demostra, per exemple, amb les pernoctacions sobretot a Barcelona, costa de Barcelona i costa Daurada. Oliver també ha volgut destacar la importància de les exportacions en l’economia catalana que van col·lapsar l’any 2020 i que, segons les xifres recollides a l’anuari, estan generant xifres de record. “El creixement de la demanda externa és més a Barcelona i Girona però s’ha crescut a tot arreu”, ha dit. Amb l’increment del 14% en el 2022 es recuperaven de la davallada pandèmica.

El catedràtic s’ha mostrat optimista. “L’economia està raonablement aguantant”, ha dit després d’explicar que aquest 2023 “probablement” s’han recuperat els nivells de 2019, creu que no es produirà cap gran increment .“Hi ha tants accidents que poden succeir que no vull esquivar-los, però en termes estrictament econòmics estem raonablement aguantant a una situació que a Europa és difícil”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les exportacions a la demarcació creixen un 87% en deu anys

GIRONA

Tesla, entre la promesa i la pràctica

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
FIGUERES

Uns 800 inscrits a la Fira TreballemGI, que ofereix més de 200 llocs de treball

FIGUERES
economia

La zona euro supera la recessió tècnica

barcelona
economia

Els pagesos tallaran la frontera amb França el 3 de juny en una protesta “històrica”

barcelona
Estat espanyol

El Banc Santander pateix un ciberatac

Barcelona
economia

L’habitatge i l’alimentació estiren l’inflació d’abril i la situen al 3% anual

barcelona

Una quinzena de comerços volen traspassar el negoci per falta de relleu

BANYOLES

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els pisos turístics

GIRONA