Economia

zona euro

La inflació a la zona euro es frena al novembre en baixar fins al 2,4%

Els preus continuen apropant-se a l’objectiu del 2% fixat pel Banc Central Europeu

La inflació a la zona euro durant el mes de novembre s’ha situat en el 2,4%, cinc dècimes menys respecte a l’octubre, segons les dades provisionals publicades aquest dijous per l’Eurostat, l’oficina d’estadística europea, i recollides per l’ACN. Es tracta de la taxa més baixa des del juliol de 2021, allunyant-se de les xifres rècords registrades l’any passat i apropant-se cada cop més a l’objectiu del 2% que persegueix el Banc Central Europeu (BCE).

L’energia continua sent el principal impulsor de la caiguda de la inflació, amb un descens interanual dels preus de l’11,5%. No obstant això, productes com els aliments, el tabac i l’alcohol es continuen encarint (+6,9%). Segons les xifres estimades publicades aquest dijous per l’oficina d’estadística europea, els preus de l’energia al novembre han caigut un 11,5%, una taxa inferior a davallada de l’11,2% de l’octubre. Pel que fa als aliments, l’alcohol i el tabac, la variació és lleugerament inferior a la registrada el mes passat (+7,4%). Per la seva banda, tant els béns industrials com els serveis han registrat taxes sis dècimes inferiors al mes anterior, del 2,9% i el 4%, respectivament.

Més enllà del fet que la taxa s’apropa cada cop més a l’objectiu del 2%, la inflació subjacent, la que no té en compte l’energia, el menjar, l’alcohol i el tabac, també ha retrocedit. Segons les dades provisionals publicades per l’Eurostat i recollides per l’ACN, ha passat del 4,2% de l’octubre al 3,6% al novembre.

En termes intermensuals, els preus a la zona euro han caigut un 0,5%. De la mateixa manera, l’energia ha estat el motor principal de la davallada, amb un descens dels preus del 2,2%. També s’han abaratit els béns industrials (-0,1%) i els serveis (-0,9%), mentre que els aliments, l’alcohol i el tabac s’han encarit un 0,4%.

La inflació interanual a l’Estat espanyol, per altra banda, es manté per sobre la mitjana de la zona euro, concretament en el 3,2%. En termes intermensuals, en canvi, la caiguda de preus és més accentuada, d’un 0,6% (davant la davallada del 0,5% de la zona euro).

La taxa d’atur resisteix en el 6,5%

L’atur a la zona euro durant el mes d’octubre es va mantenir en el 6,5%, segons les dades publicades aquest dijous per l’Eurostat i recollides per l’ACN. Tot i que la taxa és la mateixa que al setembre, explica l’agència, la xifra de persones desocupades va incrementar-se en termes absoluts. Concretament, la zona euro va tancar l’octubre amb més d’11,1 milions d’aturats, 48.000 més respecte al setembre. Com és habitual, la desocupació a l’Estat espanyol continua sent la més alta de la Unió Europea, amb un 12%. La taxa és la mateixa que al setembre i es tradueix en gairebé 2,9 milions de persones aturades, unes 11.000 més en termes intermensuals. Pel que fa a l’atur juvenil –menors de 25 anys–, la zona euro va tancar l’octubre amb més de 2,3 milions de desocupats, una xifra que equival a un percentatge del 14,9% (tres dècimes més que al setembre). L’Estat espanyol també presenta la taxa més elevada tant de la zona euro com de la Unió Europea, amb un 28%. Per sexes, l’atur masculí a la zona euro es va situar en el 6,2%, mentre que el femení va ser del 6,9%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona