Economia

L’impacte del sector surer és de 884 milions d’euros el 2023

El 2023 tanca amb una dada de pes per al sector surer català: el seu impacte global és de 884 milions d’euros. Segons informa el sector en una nota de premsa, el seu valor ambiental triplica l’econòmic. Són xifres estretes de l’estudi “Valor socioeconòmic i ambiental de la indústria surera catalana”, en el marc del projecte “Estudi del potencial de l’economia circular del sector surer” que ha estat liderada per la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro), amb seu a Palafrugell, i elaborat per la càtedra MANGO de l’Escola Superior de Comerç Internacional de la UPF, i que ha comptat amb la col·laboració de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK).

Aquesta és una de les fites més destacades de l’any, que permet mesurar el valor econòmic de l’activitat de les empreses catalanes per mitjà de la metodologia del Valor Social Integrat i calcular-ne la petjada de carboni del sector.

A banda d’aquest estudi, durant el 2023 la fundació ICSuro ha estat treballant per aportar nou coneixement sobre el suro que pugui ser beneficiós per a les empreses. A nivell forestal, ha estat un any dur arran de la sequera, però s’estan abocant esforços a investigar com gestionar de manera sostenible el bosc per minimitzar els efectes negatius del canvi climàtic, alhora que es destinen recursos a incentivar l’ofici de pelador de suro.

Pel president de la fundació, Joan J. Puig, “les xifres de balanç certifiquen la necessitat que existeixi un Institut Català del Suro, que fa una feina transversal, reforçant l’aposta per la recerca, la prestació de serveis i la comunicació”.

Del balanç de l’any destaquen les 4.055 analítiques de control de qualitat que s’han portat a terme al Corck Center Laboratory i que s’han incrementat un 19% respecte el 2022.

La bona tendència també es plasma a l’àrea de recerca, desenvolupament i investigació, on s’han tancat cinc grans projectes i actualment s’està treballant en nou més dels dels àmbits forestal (2), vitivinícola (3) i de les noves aplicacions (4) en col·laboració amb 48 empreses i centres de recerca de 12 països diferents. Pel que fa a les publicacions científiques, l’equip de l’ICSuro ha publicat cinc pòsters i tres articles i està pendent de la publicació de tres articles més aquest 2024.

El 2023 es van formar un total de 511 persones sobre el material suro i les seves propietats des d’una perspectiva enològica o del disseny, impartint formacions presencials i en línia en escoles i centres universitaris d’enologia, sumilleria o disseny. Una vocació que respon al compromís de la fundació per donar a conèixer les possibilitats del suro arreu per tal de garantir-ne l’ús en l’àmbit vitivinícola i facilitar que sorgeixin noves iniciatives amb el material. En aquest sentit, l’any passat es van rebre 20 consultes d’empreses, emprenedors o estudiants buscant assessorament per desenvolupar productes amb suro, demostrant l’interès creixent que genera aquest material tan versàtil i que és 100% natural i reciclable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.