Economia

Tenir cura del parc social

Immobiliari

Sant Cugat del Vallès és des de fa temps una de les ciu­tats de Cata­lu­nya amb el preu de l'habi­tatge més ele­vat. Per agi­lit­zar la cons­trucció de vivenda social, l'Ajun­ta­ment del muni­cipi va crear l'any 1989 la pro­mo­tora pública Pro­musa, que des de lla­vors ha aixe­cat 2.097 pisos de com­pra i llo­guer.
Encara que el seu ritme de pro­ducció no satisfà el con­junt de neces­si­tats de la loca­li­tat, els preus de venda i llo­guer que ofe­reix Pro­musa arri­ben a ser un 50% més econòmics que els del lliure mer­cat.

"El Pacte Naci­o­nal per l'Habi­tatge ens aju­darà a impul­sar la cons­trucció de vivenda social, gràcies a la suma d'esforços de pro­mo­to­res públi­ques, coo­pe­ra­ti­ves, fun­da­ci­ons i grups pri­vats", asse­gura a l'AVUI Mercè Conesa, tinent d'alcalde de Ter­ri­tori del muni­cipi, que està gover­nat per CiU.

Noves àrees resi­den­ci­als
El gran pro­blema que, no obs­tant, Conesa apunta per cons­truir més habi­tatge pro­te­git a Sant Cugat del Vallès és la falta de sòl. "La ciu­tat ja no crei­xerà més i cada vegada és més com­pli­cat obte­nir sòl, cosa que al final ens obli­garà a acon­se­guir-ne mit­jançant viven­des dota­ci­o­nals o peti­tes ope­ra­ci­ons", diu Conesa.

Per aquesta raó, Sant Cugat del Vallès des­carta aco­llir àrees resi­den­ci­als estratègiques, noves zones de ràpida urba­nit­zació i amb el 50% de la vivenda social, tal com recull el Pacte Naci­o­nal per l'Habi­tatge. "A banda que no tenim sòl per aco­llir aques­tes àrees cal anar molt en compte perquè no es con­ver­tei­xin en zones d'exclusió i, sobre­tot, han d'anar adreçades a per­so­nes que esti­guin empa­dro­na­des al muni­cipi", afirma Conesa.

Mal­grat aquesta escas­se­tat de sòl, l'any pas­sat la loca­li­tat valle­sana va lliu­rar un total de 265 viven­des pro­te­gi­des, una xifra que la con­ver­teix en la ter­cera de Cata­lu­nya per volum d'entrega, només superada per les dues ciu­tats més pobla­des de Cata­lu­nya: Bar­ce­lona i l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat.

L'Ajun­ta­ment de Sant Cugat també té una espe­cial cura del parc de pisos pro­te­gits cons­truïts per Pro­musa. La pro­mo­tora pública va anun­ciar el desem­bre pas­sat que havia obert 25 expe­di­ents a adju­di­ca­ta­ris de pisos pro­te­gits per pre­sump­tes irre­gu­la­ri­tats. Segons el con­sis­tori, els adju­di­ca­ta­ris no ocu­pa­ven el pis de pro­moció muni­ci­pal com a residència habi­tual i per­ma­nent, una obli­gació essen­cial per als pro­pi­e­ta­ris d'un pis de Pro­musa.

La pro­mo­tora pública ha acon­se­guit pro­ves que demos­tren que els pisos no els ocu­pava ningú o, fins i tot, esta­ven arren­dats a ter­ce­res per­so­nes que no eren les adju­di­catàries, men­tre el pro­pi­e­tari tenia la residència en una altra vivenda. Els pisos recu­pe­rats es posa­ran a dis­po­sició dels sol·lici­tants que estan a la llista de reserva de les pro­mo­ci­ons en venda.

Polítiques per a joves
Fruit dels ele­vats preus que es donen al muni­cipi i que fan molt difícil l'accés de veïns joves a una vivenda, el con­sis­tori ha impul­sat diver­ses pro­mo­ci­ons espe­ci­al­ment diri­gi­des a aquest col·lec­tiu. En aquest moment hi ha en marxa tres pro­mo­ci­ons que sumen un total de 139 viven­des de com­pra i llo­guer per a joves.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.