Economia

ECONOMIA

El Maresme: al cap i a la cua del PIB

Contradiccions d’una comarca. El Maresme ocupa el cinquè lloc pel que fa al producte interior brut (PIB) català, però al mateix temps es manté a la cua pel que fa al PIB per càpita. Aquestes són les dades més destacades de l’informe sobre el producte interior brut comarcal i municipal elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme a partir de les darreres publicades per l’Idescat. Les estimacions provisionals corresponents al 2021 i els resultats indiquen que el Maresme va generar 9.743,3 milions d’euros (el 4% del PIB català) després d’haver augmentat de 702,3 milions d’euros i un 7,8% en termes relatius respecte al 2020.

El Maresme es troba només al darrere del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental. Aquesta posició capdavantera, però, es capgira quan es tracta del PIB per càpita. L’any 2021 va ser de 21.300 euros, una de les xifres més baixes de Catalunya. El Maresme només es trobava al davant del Montsià (20.500), el Garraf (19.400), el Priorat (18.900) i el Baix Penedès (17.500). Molt lluny de la mitjana catalana, que és de 31.600 euros per càpita i que es dobla en el cas de la Ribera d’Ebre, que amb 62.400 euros és la comarca catalana amb el PIB per habitant més elevat.

Si parlem dels municipis, Palafolls i Vilassar de Dalt són les poblacions maresmenques amb un producte interior brut per habitant més elevat. Els dos municipis, a més, superen la mitjana catalana, amb 36.400 euros en el cas de Palafolls i 34.700 en el de Vilassar de Dalt. Arenys de Mar (21.500), Argentona (28.000), Dosrius (22.300), Mataró (23.300) i Vilassar de Mar (23.100) són els municipis que superen la mitjana comarcal. En canvi, Tiana (12.600) i Premià de Mar (14.100) són els que tenen un PIB per càpita més baix. Tot i això, s’ha de tenir en compte que no es disposa d’informació dels municipis de menys de 5.000 habitants; per tant no s’aporten dades de Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac, Òrrius, St. Cebrià de Vallalta, St. Iscle de Vallalta i Santa Susanna.

El PIB per habitant va augmentar arreu del Maresme a excepció de Sant Vicenç de Montalt, que va registrar un retrocés del 0,5%. I Dosrius va ser el que va experimentar un increment més intens tant en termes absoluts, ja que va pujar 2.900 euros, com relatius (14,9%).

El pes dels serveis

Els serveis són la columna vertebral de l’economia del Maresme. Aquest sector contribueix en un 76,8% al mercat comarcal. Un percentatge que en l’àmbit metropolità només es veu superat pel Barcelonès, on l’aportació dels serveis arriba al 87,4%. El sector industrial és el segon quant a generació de riquesa i arriba al 16% (per sota de la mitjana catalana, que arriba al 20,2%). La construcció es troba en el tercer lloc, amb un pes del 5,8%, i, finalment, el sector primari, amb l’1,4%.

La comparació amb el 2020 mostra que el PIB maresmenc ha augmentat un 7,3%, i hi han contribuït tots els sectors econòmics a excepció de la construcció. L’increment més intens s’ha donat en el primari (+12,4%) seguit per la indústria (8,1%) i els serveis (7,8%). En canvi, l’aportació de la construcció ha caigut un 1,7%.

En el conjunt dels municipis maresmencs, Mataró és el municipi de la comarca amb un PIB més elevat (2.993,2 milions d’euros), mentre que Sant Pol de Mar és aquell amb un PIB menor (106,2 milions).

Pel que fa a la riquesa generada per cada sector, el valor afegit brut (VAB) indica que en tots els municipis de la comarca, menys a Palafolls, el sector amb més aportació és el dels serveis, amb pesos que oscil·len entre el 52,7% d’Arenys de Munt i Argentona, el 91,7% de Calella i el 89,1% de Cabrils. A Palafolls el sector que més aporta al PIB municipal és el de la indústria, amb una contribució del 48,8%, seguit per Argentona (40%) i Arenys de Munt (39,9%). Vilassar de Mar és el municipi en què el sector primari fa una aportació més gran al PIB, amb un 7,6%, seguit per Vilassar de Dalt (4,1%) i Premià de Dalt (3,6%). La riquesa generada en el sector de la construcció té un pes sobre el PIB municipal del 8,3% a Premià de Mar, del 7,9% a Premià de Dalt i del 7,7% a Canet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona