Economia

Mònaco

Els Grimaldi van dur part de la seva fortuna a paradisos fiscals tot i manar en un d’ells

Ho revela una investigació publicada per mitjans francesos basada en documents de l’exadministrador de la fortuna de la família reial monegasca

Part de la fortuna de la família reial de Mònaco va ser dipositada en paradisos fiscals, segons una investigació publicada pels diaris francesos Le Monde i Libération d’acord amb els quaderns de qui va ser el seu administrador durant dècades, ara caigut en desgràcia.

La investigació periodística es basa en les notes que va prendre Claude Palmero, administrador del patrimoni de la família reial monegasca durant vint-i-dos anys.

Discret i desconegut per a la majoria, Palmero, de 67 anys, va ser expulsat de Palau l’any passat, però es va endur amb ell alguns quaderns en els quals apuntava les faraòniques despeses que el príncep Albert autoritzava per a tota la família, inclosos els fills que ha tingut fora del matrimoni o la família de la seva esposa, Charlène Wittstock.

Els extractes dels quaderns publicats per Le Monde deixen al descobert les pugnes internes entre els Grimaldi. Palmero va succeir el seu pare en el càrrec d’administrador de la família reial monegasca en temps de Rainer III, pare d’Albert, que va accedir al tron el 2005.

Le Monde indica que segons els quaderns de Palmero, els fons de la família reial monegasca han estat durant anys al Panamà i les Illes Verges Britàniques, dos països fiscals.

No estan clares les motivacions de la família reial per dur fons a l’estranger atès que Mònaco no aplica impostos sobre la renda o sobre el patrimoni.

Però fonts pròximes a la família reial monegasca, recollides per les agències internacionals, apunten que l’objectiu hauria estat evitar que la premsa o qualsevol persona estigués al corrent de les seves finances.

Acusacions

Mònaco, el segon país més petit del món després del Vaticà, està governat per la dinastia Grimaldi des de 1297. En les últimes dècades, el principat, on no s’apliquen impostos, ha atret grans fortunes, amb el consegüent augment dels preus immobiliaris en aquest petit territori de dos quilòmetres quadrats.

Des de la seva expulsió de Palau, Palmero ha intentat sense èxit demandar a la família reial a través del sistema legal de Mònaco i el gener passat va presentar una denúncia davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, en considerar que no rep un judici just en el principat.

Canu-Bernard i Christophe Llorca, advocats de Palmero, indiquen també que l’exadministrador de la fortuna dels Grimaldi també va presentar una denúncia a Mònaco contra la família reial per “intent d’extorsió i robatori”. Al seu torn, la família reial acusa Palmero “d’abús de confiança i robatori de documents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona