Economia

L'import mitjà de les hipoteques creix un 7% fins l'abril

La meitat dels hipotecats han decidit reduir o sacrificar les vacances per fer front a les despeses derivades del pis

L'import mitjà de les hipoteques constituïdes sobre habitatges a l'Estat espanyol ha augmentat un 7% entre l'abril de l'any passat i el d'aquest any, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística facilitades avui. Només el mes d'abril passat l'increment ha estat d'un 0,9%, i la mitjana s'ha situat en els 148.622€. El termini per pagar aquestes hipoteques ha passat dels 24 als 26 anys de mitjana, i el tipus d'interès ha crescut un 0,9%.

Aquest increment de les hipoteques i del preu del diner ha començat a afectar el consum: un de cada tres ciutadans hipotecats ha de renunciar a activitats que feia abans. Concretament, i segons posa de manifest l'estudi realitzat per la consultora Deloitte, gairebé la meitat han decidit reduir i en alguns casos sacrificar les seves vacances per fer front a les despeses derivades del pis. Un 26%, per la seva banda, renuncien a sortir a menjar fora de casa i un 12% deixen d'adquirir un cotxe.

Tot i que un terç dels hipotecats ha d'estar-se de fer coses per pagar la mensualitat al banc, Héctor Flórez, de Deloitte, ha considerat que l'endeutament familiar no és ni molt menys dramàtic. Per Flórez, l'impacte dels tipus d'interès sobre el consum només començarà a ser perillós si pugen entre un i dos punts percentuals.

Per part seva, l'import mitjà per hipoteca constituïda sobre les finques rústiques i urbanes es va situar en 172.098€, un 11,6% més que en el mateix mes del 2006 i un 6,1% més gran que el de març.

El preu del lloguer
La publicació de les dades de l'INE ha coincidit amb el naixement de l'observatori estatal del lloguer i la divulgació del primer informe sobre el mercat de lloguer a l'Estat que elabora la ministra d'Habitatge, María Antonia Trujillo. El 2006 el conjunt de pisos llogats va ser d'1.791.475, dels quals un 58% pertanyen a Catalunya, Madrid i Andalusia. Catalunya ja suposa el 26% de tot el parc estatal. El preu del lloguer va pujar un 0,6% el 2006.

Segons el ministeri de Vivenda, Catalunya és la quarta comunitat amb el lloguer més car, amb un preu de 7,41 euros el metre quadrat. El lloc més car per llogar un pis és Madrid (11,38 euros el metre quadrat), seguit d'Euskadi (9,92) i Navarra (7,95).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.