política
Sánchez retira la llei del sòl per evitar que el PP voti el vet d’ERC i Junts
La ministra d’Habitatge treu el projecte de l’ordre del dia del Congrés minuts abans del seu debat per evitar una derrota parlamentària
Rodríguez ho atribueix al clima de la campanya electoral de les europees
Quan ensumava ja la seva segona derrota parlamentària de la setmana al Congrés després de perdre la iniciativa d’abolició del proxenetisme, el govern de Pedro Sánchez ha maniobrat a la desesperada i ha retirat de l’ordre del dia del ple la modificació de la llei del sòl minuts abans del seu debat. La ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, esgrimeix que amb aquest pas es busca que la llei “no es vegi afectada per la situació electoral” davant l’imminent inici de la campanya de les eleccions europees del 9 de juny. En el rerefons de la decisió, però, hi ha pesat la por a perdre la segona votació de la setmana perquè el PP, en la setmana prèvia a l’aprovació de l’amnistia, estava disposat avui a votar a favor de les esmenes a la totalitat d’ERC i Junts si el premi de la contradicció era aprofundir la ferida de la inestabilitat de la coalició del PSOE i Podem. “Novament veiem un PP amb falta de sentit d’estat. Han primat els seus interessos electoralistes a una demanda d’auntaments i comunitats per afavorir el desenvolupament d’habitatge públic”, denuncien fonts del Ministeri d’Habitatge d’Isabel Rodríguez davant aquest contratemps. “És una norma demandada pels ajuntaments, en una carta firmada per la FEMP, per les comunitats autònomes, en la Declaració Xacobeo 21-22 i per tot el sector”, reblen aquestes fonts.
En una compareixença al pati del Congrés, la ministra d’Habitatge ha defensat que ajuntaments com el de Barcelona i fins i tot la Generalitat esperaven aquesta llei. “El text és un bon text. No he escoltat cap veu de cap ajuntament o de cap comunitat autònoma o de cap urbanista que li hagi posat una sola pega al text. Ha sigut un text dialogat”, ha argumentat. “Poso aquest text en mans dels grups per donar-li forma”, ha apuntat ja pensant en l’endemà de les eleccions del 9 de juny. Rodríguez, però, reprotxa a Sumar que pensi com una força d’oposició perquè són irrellevants en les alcaldies –“una part dels socis no tenen implicació en el municipalisme”, ha etzibat a l’hora de diferenciar el PSOE i el PP de la resta- i continuarà buscant l’aval del PP d’Alberto Núñez Feijóo, amb qui tenia un acord d’abstenir-se avui i de treballar en la literalitat de les emenes parcials per reactivar la negociació a partir del 10 de juny. Segons la ministra Rodríguez, el PP, que al seu dia no va presentar cap esmena a la totalitat contra la llei, va canviar l’abstenció pel vot en contra ahir a la nit en veure que la incongruència ideològica de votar a favor del vet d’ERC i de Junts propiciaria una desfeta parlamentària del govern en l’avantsala de la campanya electoral de Dolors Montserrat (PP).
Dimarts el congrés va rebutjar la presa en consideració de la proposició de llei del PSOE per prohibir el proxenetisme. El segon intent dels socialistes per tirar endavant la seva llei per prohibir la prostitució va dividir el govern de l’Estat, i va ser tombada amb els vots en contra del soci de Sumar, el PP, ERC, Junts, PNB i EHBildu, mentre ue Podem i Vox s’hi van abstenir.
El diputat de Junts, Josep Maria Cruset, ha expressat en arribar al Congrés que “sense suports, i sense buscar-lo, és el que el govern recull”. En termes similars ho feia el diputat Oskar Matute d’EH Billdu, que advertia aquest matí que “aquesta setmana ha demostrat el govern la manera incorrecte de plantejar canvis a la societat sense comptar ni cuidar la majoria plural que li dona suport”. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián ho resumia dient “és dramàtic que el PSOE no sigui capaç de negociar”.
Per la seva banda, el PP ja hi sucava pa airejant la segona derrota en una setmana del govern de Pedro Sánchez al Congrés.