Economia

ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

El Pla per a l’Ocupació Juvenil de Qualitat 2024-2030 posa el focus en l’ocupació de qualitat, la reducció de les problemàtiques socials que es deriven de l’atur i la retenció del talent jove

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dijous el nou Pla per a l’Ocupació Juvenil de Qualitat (POJQ) 2024-2030, el full de ruta per a les polítiques d’ocupació juvenil dels pròxims set anys. Aquesta estratègia busca fomentar i retenir el talent jove i reduir la taxa d’atur d’aquest col·lectiu i les problemàtiques socials que se’n deriven creant ocupació de qualitat. El nou Pla comptarà amb un pressupost total d’uns 100 milions d’euros d’ara fins al 2030 i preveu atendre 30.000 joves cada any.

Per traçar aquesta estratègia, l’Ajuntament treballa conjuntament amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Consorci d’Educació de Barcelona, la Fundació BCNFP i amb els principals agents econòmics i socials de la ciutat. En l’elaboració del Pla, hi ha participat totes les entitats representades a la Taula d’Ocupació Juvenil, que és qui ha aprovat l’estratègia i que esdevindrà l’òrgan central de govern. Els quatre agents principals que desplegaran el pla són Barcelona Activa, el Departament de Joventut de l’Ajuntament, el Consorci d’Educació de Barcelona i la Fundació BCNFP. La Taula la composen, a més, entitats sindicals juvenils, Pimec, Foment, el Consell de la Joventut (CJB) i el SOC.

El Pla s’ha dissenyat en circuits de treball conjunts i tenint en compte els canvis que està vivint el mercat laboral amb les ràpides transformacions tecnològiques i l’auge de la intel·ligència artificial i també l’important canvi cultural sobre com les noves generacions entenen les relacions i les condicions laborals.

“El nostre objectiu és que tots els joves tinguin l’oportunitat de formar-se a la ciutat, de trobar el lloc de feina al que aspiren o d’emprendre iniciatives econòmiques i, també, aconseguir que no marxin de la ciutat, que puguin tenir habitatge assequible”, ha remarcat l’alcalde Jaume Collboni durant la presentació.

L’alcalde ha posat èmfasi en la tradició de coproducció de polítiques transversals que té la ciutat: “Podem estar molt orgullosos de la trajectòria de la ciutat en polítiques d’ocupació, unes polítiques que, a més, són dialogades, concertades i acordades per patronals, sindicats i per un conjunt d’entitats que, o bé ajuden a fer la diagnosi, o bé col·laboren de manera clau per a l’èxit d’aquestes polítiques. És una feina de molta gent”.

L’estratègia parteix de la base que el jovent de la ciutat és un col·lectiu divers i heterogeni i busca fomentar una ocupació de qualitat en un context de canvi de relacions laborals. S’enfoca a la població d’entre 16 i 29 anys, que és la que la Comissió Europea defineix, de forma genèrica, com a persones joves. Per desplegar el Pla s’han identificat vuit reptes en clau de ciutat als quals donar resposta i s’han definit deu línies estratègiques: ocupació de qualitat, inclusiva i equitativa; educació, formació i qualificació professional de qualitat; encaix del món formatiu i el mercat de treball; impuls a l’orientació professional i vocacional; impuls i retenció de la diversitat de talents juvenils; emprenedoria juvenil i autoocupació; enfocament sectorial; comunicació efectiva; dades, gestió del coneixement i avaluació d’impacte; i concertació social i col·laboració público-privada.

L’estratègia es desplegarà en base a plans d’acció bianuals. El primer dels quals (2024-2025) compta amb 20 projectes singulars a executar i una cartera de serveis associada al jovent de la ciutat, que és el conjunt d’actuacions permanents i estables que presten els diferents actors que conformen l’Acord Barcelona per a l’Ocupació de Qualitat (ABOQ).

Dins de la cartera de serveis destaquen el Convent de Barcelona Activa, com a nou equipament de referència a la ciutat per als joves en el procés de transició cap al món laboral; el desplegament del Pla Director de la Formació Professionalitzadora a Barcelona, que pretén oferir formació inicial, per a l’ocupació i contínua en els centres integrats d’FP; el Servei d’Ocupabilitat Juvenil; el Barcelona Treball Joves; el Projecte de Vida Professional o el Programa STEM per aflorar vocacions; els Tallers d’Oficis per a joves en situació de vulnerabilitat sociolaboral; l’impuls a l’FP Dual i a una FP que permeti un millor encaix entre món formatiu i teixit productiu; l’oficina d’accés als ensenyaments professionalitzadors, internacionalització de l’FP amb programes de mobilitat i altres projectes d’innovació; o les accions d’assessoria laboral, entre d’altres.

Pel que fa als projectes singulars, destaquen iniciatives com desplegar l’Oficina FP Empreses amb l’objectiu, entre d’altres, d’assessorar i difondre entre les empreses la cartera de serveis dels centres de formació professional, entre els quals hi ha un major impuls de l’FP Dual a la ciutat i una acció coordinada entre diferents agents; o el nou programa de subvencions Crea Feina enfocat a joves que ha posat en marxa l’Ajuntament a través de Barcelona Activa amb l’objectiu d’impulsar el talent juvenil i la competitivitat de les empreses. També es treballarà per reforçar la línia Jove als Punts de Defensa dels Drets Laborals; en una nova línia de formacions gratuïtes d’idiomes adreçades específicament a joves (Reskiling Idiomes) proveïdes per les Escoles Oficials d’Idiomes; en formacions a mida amb compromís de contractació; en el projecte Joves amb Experiència, que facilita l’adquisició de primeres experiències laborals a partir de Plans Integrals de Contractació; en el relleu generacional en oficis tradicionals i en transformació en col·laboració amb els gremis, o en accions de vocacions professionals amb perspectiva de gènere, entre d’altres.

La consolidació d’una cartera de serveis i projectes per a l’ocupació adreçades al jovent fa palesa la importància del treball coordinat entre els diversos agents públics a l’hora de desplegar aquest full de ruta. El pressupost previst per a aquest 2024 és de 13,3 milions d’euros: 9,23 milions per a la cartera de serveis i 4,06 milions per als projectes singulars. De manera complementària el Consorci d’Educació de Barcelona invertirà 8 milions d’euros en l’adequació de quatre nous centres sectorials i de referència a la ciutat de l’àmbit sanitari, seguretat i mobilitat, serveis a les empreses i disseny i arts gràfiques en una aposta clara amb la millora de l’FP i la seva major adequació al mercat laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.