Sacyr respira
Economia
Ofegada per un exorbitant deute de 19.726 milions d’euros, la constructora Sacyr Vallehermoso va començar ahir a deixar anar llast venent a Citigroup la concessionària d’autopistes Itínere per 7.887 milions d’euros. Ara que l’ofec l’obliga a posar en venda el seu 20% de Repsol, buscant fins i tot compradors extracomunitaris com la russa Lukoil, Sacyr rep un baló d’oxigen i redueix el seu deute multimilionari en un 40%. Repsol continua en venda, però Luis del Rivero guanya temps ara per buscar entre més compradors un aspirant políticament més acceptable per a la Moncloa que Lukoil.
La dieta de Sacyr venia imposada per un deute que és més de 23 vegades el seu benefici anual i que equival al 2% del PIB espanyol. Amb la venda d’Itínere, el deute ja no frega els 20.000 milions i se situa en 12.476 milions, encara elevat.
El peatge que ha de pagar Sacyr és desfer-se del tercer grup d’infraestructures de l’Estat després d’Abertis i Cintra. Però els mercats també van acollir la venda amb alleujament: amb un repunt del 0,79%, Sacyr va ser un dels únics tres valors que van pujar ahir en borsa mentre l’Íbex 35 es desplomava un 4,5%. Itínere, per la seva banda, es va disparar un 13,35%.
La venda obre de retruc un ventall d’alternatives per a Repsol YPF, on el desig del seu president, Antoni Brufau, de no patir “vaivens accionarials” a l’hora de fixar el rumb de la petroliera xocava amb la pressa de Rivero de vendre el seu 20% al millor postor al marge de la procedència. Aquesta angoixa ha portat l’extracomunitària Lukoil a aspirar a ser protagonista del sector energètic espanyol, ja que Criteria és accionista de Repsol i junt amb la petroliera controla Gas Natural. El marge de temps addicional revifa les opcions de la francesa Total, que pot aprofitar les bones relacions amb Zapatero de Sarkozy –fins al punt que va cedir-li una cadira al G-20–, o de la italiana Eni.
Des de Sacyr, la directora general corporativa, Ana de Pro, es limitava a repetir que “segueix negociant” la venda del 20% i es remetia al comunicat enviat a la CNMV el 12 de novembre i que va escampar el fantasma de l’assalt rus a Repsol, que ha desfermat una tempesta política que ha arribat fins al Congrés de Diputats, on el popular Mariano Rajoy ha demanat una comissió d’investigació.
En la venda d’Itínere, dels 7.887 milions que paga Citi 2.874 corresponen a fons propis, i 5.013, al deute net assumit. En una primera fase, Sacyr traspassarà el 42,8% d’Itínere a Citi Infraestructure Partners, la divisió d’obres del nord-americà Citigroup. Un cop liquidi l’oferta, entregarà un 11,58% addicional i un altre 8,34% serà lliurat a la caixa biscaïna BBK i a l’alabesa Caja Vital a canvi de l’opció de venda que tenen. La guipuscoana Kutxa, per la seva banda, ha preferit exercir la seva opció de venda. La BBK confirma que Itínere retindrà la seu a Bilbao.