economia
Els catalans menjarem 11 milions de panellets per Tot Sants
Són les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona, una xifra molt semblant a la de l’any passat
Els de pinyons són els més venuts, però reivindiquen els ossos de sant, de codony o amb essència de rosa
El Gremi de Pastisseria de Barcelona confia que es vendran al voltant d’11 milions de panellets artesans de pastisseria a tot Catalunya durant els 15-20 dies que dura la campanya de Tots Sants. La previsió de vendes d’aquest 2024, molt semblant a la de l’any passat, podria millorar si el fred arriba de forma generalitzada en els pròxims dies. Dels 11 milions de panellets artesans venuts, el Gremi calcula que 6 milions seran panellets de pinyons. Per això, reivindica l’enorme varietat de panellets que només es troben a les pastisseries. El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Miquel Zaguirre, de la Pastisseria Zaguirre de Terrassa, explica que hi ha un ventall més ampli de possibilitats, “més enllà del panellet de pinyons, el d’ametlla, el de coco, o el de xocolata amb forma de bolet, seguim elaborant ossos de sant, panellets de codony o d’essència de rosa. Són clàssics deliciosos que formen part de la nostra tradició i que només es poden trobar a les pastisseries”.
També són panellets ‘clàssics’ els d’avellana o músic o amb sabor a taronja, maduixa, gerds, llimona o de xocolata, cafè, rosa o anís, que porten sucre per fora i el característic “grenyat”. El de coco amb forma de piràmide, amb coco ratllat per fora i torrat per sobre tampoc falta en cap pastisseria.
Tot i que els dolços de la Diada de Tots Sants són un producte molt tradicional, també deixen un petit espai a la creativitat. La majoria de pastissers creen cada any alguns sabors nous, sovint combinant el panellet amb productes com el praliné, els festucs, la crema catalana o el cafè. També es fan noves versions amb xocolata i formes atractives amb motius de La Castanyada: castanyes, carabasses, bolets, eriçons, fulles, etc.
Preus estables
Pel que fa als preus dels panellets aquest 2024, es preveu que es mantinguin estables, ja que l’escalada inflacionista que afectava ingredients i serveis com ara l’electricitat s’ha frenat i el cost dels pinyons nacionals, element clau per als panellets, no ha experimentat un encariment rellevant.
El Gremi reivindica de nou la qualitat dels panellets de pastisseria, elaborats de forma artesanal, manual, d’un a un i amb matèries primeres pures i de proximitat. La clau dels panellets artesans és el massapà que es fa pols d’ametlla, ou i sucre, per aconseguir un panellet molt més gustós i tendre. Els industrials, en canvi, porten fècula de patata o moniato, aigua, etc.