Economia

El lloguer copa el mercat

Barcelona Meeting Point

Amb un tallat i davant un comercial calculadora en mà, una parella de joves demanava informació ahir sobre una de les promocions que s’ofertaven al Barcelona Meeting Point (BMP), el saló immobiliari que tindrà lloc fins diumenge a la Fira de Montjuïc. En aquest sentit, res ha canviat encara que la recessió de l’activitat és un dels grans temes que planen en aquest certamen.
Malgrat tot, els grups que hi són presents són optimistes perquè d’una banda l’any passat la caiguda de la demanda ja es va deixar sentir i, per l’altra, perquè han buscat fórmules imaginatives per atreure els clients. Els estands estan plagats d’eslògans com “Ara més fàcil”, “Despreocupi’s”, “Marca-li un gol a la crisi”, “El metre quadrat, un negoci rodó”. Tots fan d’esquer per als visitants, que, en menys nombre, segueixen interessats a comprar o llogar una vivenda.

Menys expositors
Perquè el cert és que el lloguer o el lloguer amb opció de compra són aquest any les estrelles del saló. Ahir les grans promotores presents a Montjuïc –en nombre, la meitat que en edicions anteriors– detectaven, tot i que era el primer dia de saló, que els possibles clients eren més cauts però que hi ha una demanda a la qual s’ha de donar resposta. “El mercat immobiliari és una massa viva”, recordava Joan Ramon València, secretari del col·legi d’APIs. Com a col·lectiu creuen que s’ha d’afrontar la crisi amb una oferta seriosa i “ampliant-la al lloguer o la segona mà, perquè són part important per al futur”.

Una mostra: Fincas Corral ha decidit –en ple BMP– que posa tot el seu patrimoni immobiliari a lloguer, sense garanties, dipòsits o avals, i amb la quota dels dos primers mesos de franc. És de notar que el primer semestre del 2008 els contractes de lloguer d’habitatges han crescut un 27% a Catalunya, amb una mitjana de preu d’uns 880 euros.

Però sobretot cal resoldre problemes de finançament als possibles clients. En aquest sentit, els API han posat en marxa un servei hipotecari dins de la seva oferta online. Ells, com la resta de protagonistes del sector, estan actuant com a “brokers financers”, assegurava Ignacio Ramírez, director comercial de Metrovacesa, perquè un cop tenen davant un possible comprador l’han d’assessorar sobre on pot trobar “les millors condicions pel finançament de l’operació” per tal de poder “ajustar l’oferta a la demanda”.

Buscant diners
Aquesta tasca també la fan a Reyal Urbis i a Promomed, entre d’altres. “Aquest és un mercat molt basat en recursos financers”, assegurava Manel Nadal, conseller delegat de Promomed, per a qui “les promotores estan donant solució als problemes financers dels compradors”. Aquesta empresa, com també Reyal Urbis, que defensa que “els últims mesos el mercat s’ha revifat una mica” –en paraules de David Gispert, director a Catalunya–, estan ofertant el lloguer amb opció de compra com una manera de facilitar l’accés a la vivenda als possibles compradors i també perquè és una sortida al seu estoc de promocions construïdes o a punt d’acabar en els pròxims mesos. “La gent ja no vol sentir a parlar de comprar sobre plànol” i “el 90% dels contractes que fem de lloguer amb opció de compra són amb la intenció d’acabar adquirint l’habitatge en tres anys”.

Això pel que fa al públic en general, però el certamen també és un mirall de cap on va el sector i ahir, encara que la comitiva protocol·lària de la ministra de Vivenda, Beatriz Corredor, feia molt embalum, en el pavelló internacional es deixaven veure molts executius amb corbata demanant informació als estands oficials de Polònia, Hongria i Romania. Potser per això, la ministra Corredor va llançar un missatge: “El sector de la construcció, per sortir de la conjuntura de crisi immobiliària, ha de potenciar vivenda de protecció oficial i la rehabilitació d’edificis”. “Si ha estat un sector –va afegir– que ha contribuït sempre amb escreix al creixement econòmic del país”, ha de ser capaç de seguir fent-ho perquè el que cal “és trobar un equilibri entre l’oferta i la demanda”. Però en aquest suggeriment el sector hi té molt a dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.